Vyhľadávanie:

Menej utrpenia, kvalitnejší život

Menej utrpenia, kvalitnejší život

Dialyzované deti s vďakou spomínajú na košický tenisový turnaj

Dialyzačné stredisko Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach malo v piatok, 5. októbra, svoj veľký deň. Za prítomnosti technického riaditeľa známeho košického športového podujatia Steelers Cup Branislava Stankoviča, prezidenta U. S. Steel Košice Davida H. Lohra a jeho manželky Susan, tu slávnostne odovzdali do užívania nový dialyzačný prístroj. Nemocnica ho získala vďaka výťažku zo zbierky, ktorú v júni tohto roku usporiadali organizátori piateho ročníka Steelers Cup. Ušľachtilú myšlienku B. Stankoviča rozvinuli športovci - tenisti, pridali sa Košičania a do úspešného konca ju dotiahla a realizovať pomohla spoločnosť U. S. Steel Košice.

"Nešlo len o tradičnú zbierku," konštatovala na tlačovej besede prednostka I. Kliniky detí a dorastu Lekárskej fakulty UPJŠ a DFN Košice prof. Ľudmila Podracká. "Do tejto akcie sa s vervou zapojili aj samotné dialyzované a transplantované deti, ktoré osobne prišli povzbudzovať tenistov. Bolo skutočne dojemné sledovať, ako si choré deti zahrali s Dominikom Hrbatým, Karolom Kučerom či Miloslavom Mečířom, ktorý ich dokonca v dialyzačnom stredisku osobne navštívil. Ľudská snaha a chuť pomôcť sa tak stala nielen záležitosťou zdravotníkov a chorých detí, ale aj širšej verejnosti."

Dialýza patrí k finančne najnáročnejším oblastiam medicíny. Vždy znamená život zachraňujúcu liečbu. Umelá oblička - dialyzačný prístroj odstraňuje z tela škodlivé látky. O tom, ako intenzívne sa krv čistí a z organizmu eliminujú toxíny, rozhoduje najmä prístrojové vybavenie. Preto moderné dialyzačné stroje prinášajú malému pacientovi menej utrpenia, menej závažných komplikácií a poskytujú mu kvalitnejší a plnohodnotnejší život, ktorý je k detskému svetu jeho zdravých rovesníkov bližší. V súčasnosti je v Košiciach odkázaných na dialýzu trinásť detí. Najviac na Slovensku...

Skĺbenie športového podujatia s hodnotným a užitočným projektom ocenil aj David H. Lohr. Z dobrovoľného vstupného a ziskov z charitatívnych akcií počas podujatia, medzi ktoré patrila dražba rakety Novaka Djokoviča zo Srbska a dražba štvorhier so slovenskými tenisovými jednotkami (za U. S. Steel Košice Susan Lohrová a syn viceprezidenta Miroslava Kiraľvargu Pavol), dali organizátori dohromady 85 299 korún, spoločnosť U. S. Steel Košice pridala chýbajúcu sumu do ceny prístroja - 605 tisíc korún. "Táto ušľachtilá myšlienka, ktorá sa zrodila v hlave pána Stankoviča, bola vysoko užitočnou kombináciou tenisového turnaja a charitatívnej akcie," povedal okrem iného David H. Lohr. "Osobne som sledoval vývoj tohto projektu a som rád, že sme mohli pomôcť. Tak tejto komunite, ako aj chorým deťom."

Zo strany U. S. Steel Košice to nebola v tomto roku prvá pomoc. Zo sponzorských príspevkov spoločnosti a jej zamestnancov DFN Košice, ktorá je špecializovanou nemocnicou poskytujúcou komplexnú starostlivosť s celo regionálnou pôsobnosťou, získala aj ďalšie tri zdravotnícke prístroje - utrazvuk, defibrilátor a anesteziologický prístroj.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...