Vyhľadávanie:

Mesačná jazda s výnimočnými podujatiami

Mesačná jazda s výnimočnými podujatiami

Festival súčasných umení Moon Ride do 13. októbra

V Košiciach sa v piatok, 14. septembra, začal festival súčasného umenia. Otvorenie podujatia pod názvom Moon Ride (Mesačná jazda) prezentujúceho hudbu, divadlo, tanec, multimédiá a vizuál umelcov krajín V4, sa uskutočnilo v areáli bývalých kasárenských skladov na Kukučínovej ulici, ktoré po prvý raz sprístupnili verejnosti, za prítomnosti primátora mesta Františka Knapíka.

KulturPark, ako priestor nazvali, ponúkol prvým návštevníkom pozoruhodný multimediálny program. Priestorovými grafikami sa prezentovali účastníci medzinárodného workshopu, Teatr A - Genesis z Poľska sa predstavil zaujímavým pouličným predstavením pripraveným na základe prvých deviatich častí Knihy Genesis. Výstavou East of Eden (Na východ od raja) sa prezentovali mladí absolventi a študenti Katedry výtvarných umení a intermédií Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach. Zmes funky, popu a rómskej melodiky priviezla do Košíc česká kapela Gulo čar. Špičkoví interpreti a umelci slo venského, českého, poľského a ma ďarského alternatívneho a nekomerč ného umenia, viac známi a žiadaní v západnej Európe ako doma, sa prezentovali Košičanom aj v ďalších dňoch. Videli a počuli sme hudobné zoskupenia Guma Guar, Midi Lidi, Anymade (CZ), Abude, Noise Cut, Kyl The Sistem (SR), Colors Star (HU) a ďalších.

Nezvyčajné podujatie pripravili organizátori na štvrtok, 27. septembra. Na Hlavnej ulici počas celodenného programu v spolupráci s British Council a Ekopolis mali možnosť Košičania besedovať na tému Môže verejnosť prispieť k zlepšeniu životného prostredia v mestách? Zároveň v rámci programu PrieStory, ktorý je odvodený od myšlienky, že miesta, ktoré nás obklopujú, nás ovplyvňujú a ak nám na nich záleží, môžeme ich zmeniť - každé zmenené miesto má potom svoj príbeh - tak vznikajú PrieStory, miesta, ktoré ľudí spájajú, predstavili možnosti úprav verejných priestorov. Dva sociálno-environmentálno-kultúrne verejné objekty v rámci workshopu vyrástli aj v blízkosti Dolnej brány na Hlavnej ulici. Škoda iba, že tí, ktorí sa tešili na večerné vystúpenie českej hudobno-poetickej dvojice Dva zo známeho hradeckého divadla Dno (za využitia multifunkčnosti objektu) sa programu nedočkali. Všetkých vyhnal prudký a silný dážď.

Program festivalu, ktorý sa skončí 13. októbra 2007, nájdete na www.moonride.sk. Podujatie podporujúce kandidatúru Košíc na titul Európske hlavné mesto kultúry, pripravilo centrum súčasných umení IC Culture Train, ktoré pôsobí v Košiciach už viac ako rok.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...