Vyhľadávanie:

Mesto určilo poradie dôležitosti

Mesto určilo poradie dôležitosti

Predstavujeme kľúčové investičné projekty EHMK 2013

Šesťdesiat miliónov eur zo štrukturálnych fondov EÚ vyčlenila vláda SR na investičné projekty, ktoré budú v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry 2013 realizovať Mesto Košice, Košický samosprávny kraj a Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR.

Indikatívny zoznam projektov Košíc predstavil v uplynulých dňoch na tlačovej besede nový projektový tím EHMK, ktorý vedie primátor mesta Richard Raši. Je prehľadný a rozdelený podľa dôležitosti na kľúčové, hlavné a doplnené investičné projekty a na investičné projekty neziskových organizácií. Eurofondy, ktoré by mali prísť na realizáciu aktivít pod gesciou mesta, sú v hodnote 45 miliónov eur, a to pri 10-percentnom kofinancovaní zo strany štátneho rozpočtu a 5-percentnom zo strany mesta. Kľúčovými projektmi sú Kasárne/Kulturpark a SPOTs. Aj vďaka nim Košice prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 získali.

KASÁRNE/KULTURPARK

Studené, prázdne, neosobné a nevyužívané budovy z konca 19. storočia postavené v charakteristickom industriálnom štýle, ktoré ani nie tak dávno vlastnila armáda, budú patriť minulosti. Z niekdajších skladov kasární kpt. Jaroša na Kukučínovej ulici o rozlohe viac než sedemnásť tisíc metrov štvorcových i nádherného historického parku má vzniknúť kreatívna mestská štvrť plná života. Právoplatné územné rozhodnutie je už na svete, pripravuje sa projektová dokumentácia pre stavebné povolenie. Najbližšími aktivitami je vyhotovenie tendrovej dokumentácie a výber dodávateľa stavby. Premena kasární, víťazom súťaže návrhov je projekčný ateliér Zerozero Prešov, by mala byť hotová do konca decembra budúceho roka. Plán kolaudácie s týmto termínom ráta. Po rekonštrukcii v Kasárňach/Kulturparku pribudnú prezentačné priestory, multifunkčná sála, experimentálna sála či divadelné štúdio, výstavné priestory, ateliéry, kreatívne štúdiá a laboratóriá, miesto na organizovanie kongresov alebo workshopov. Už dnes tu funguje nezávislé kultúrne centrum i galéria. Nový kultúrny stánok v Košiciach ponúkne príležitosti na stretávanie sa, kreatívnu tvorbu a prezentáciu rôznych žánrov moderného umenia. Bude tu situovaný i kreatívny inkubátor, ktorý bude podporovať subjekty a firmy zaoberajúce sa kreatívnymi činnosťami.

SPOTS ALEBO KULTÚRNE BODY OKRAJA

Výmenníkové stanice, postavené v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch minulého storočia, boli svojho času vari jedinou technológiou na redistribúciu tepla a prípravu teplej úžitkovej vody pre byty na košických sídliskách. Dnes, keď rozvoj v tejto oblasti pokročil a výmenníky nahradila nová technológia, sú budovy nepotrebné, chátrajú a špatia okolie. Škoda by však bolo nevyužiť ich, najmä kvôli perfektnej polohe. Projekt ráta s vytvorením tzv. kultúrnych bodov okraja na sídliskách, ktoré budú podporovať komunitný rozvoj a rozvoj lokálnej kultúry. Budú v nich výstavné, workshopové a prezentačné priestory, centrá voľného času, poslúžia na realizáciu umeleckých projektov, klubovú činnosť, poskytovať budú zázemie pre neziskové organizácie, neformálne skupiny obyvateľov či rôzne občianske iniciatívy. Ráta sa s vytvorením siedmich takýchto malých kultúrno-spoločenských centier. Na ulici Obrody, Brigádnickej, Ľudovej, Krosnianskej/Ovručskej, Štítovej, Wuppertalskej a Važeckej. Prvý z objektov, ktorý má podlažnú plochu 225 metrov štvorcových a ktorý už slúži svojmu účelu, uviedli do prevádzky v apríli minulého roka na ulici Obrody. Stavebné práce vyšli na 120 tisíc eur. Ďalšie centrum vzniká na Brigádnickej ulici, jeho kolaudácia sa má uskutočniť na budúci mesiac. Rekonštrukcia zvyšných piatich výmenníkových staníc má byť ukončená najneskôr do decembra 2012.

V budúcej Oceli východu predstavíme hlavné investičné projekty mesta.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...