Vyhľadávanie:

Metalurgia 2015

Metalurgia 2015

Uskutočnil sa 21. ročník medzinárodnej študentskej vedeckej a odbornej konferencie

Viac než šesťdesiat vysokoškolákov sa zapojilo 14. apríla 2015 do 21. ročníka medzinárodnej študentskej vedeckej a odbornej konferencie Metalurgia 2015.

Podujatie, ktoré organizovala Hutnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach a ktoré malo súťažný charakter, podporila aj spoločnosť U. S. Steel Košice. Študenti, predovšetkým z košickej hutníckej fakulty, ale aj z Ostravy, Bratislavy a Krakova, súťažili v piatich sekciách - Hutníctvo kovov, Materiály, Energetické inžinierstvo a priemyselná keramika, Environmentalistika a Integrované systémy riadenia. Poroty hodnotili obsah prác, grafickú úroveň prezentácie, schopnosť obhájiť výsledky projektu i samotný prednes.

Členkou hodnotiacej komisie v sekcii Energetické inžinierstvo a priemyselná keramika, do ktorej bolo prihlásených štrnásť študentských prác, bola aj manažérka prevádzky Inovácia a riadenie kvality divízneho závodu Refrako dcérskej spoločnosti RMS, a.s. Košice Dáša Chudíková. "Veľmi pozitívne hodnotím prístup všetkých študentov k zvoleným témam. Ja osobne za najlepšiu považujem prácu Zuzany Leškováčovej, študentky 2. ročníka inžinierskeho štúdia priemyselnej keramiky na tému Bilančný model výroby čistých horečnatých solí z magnezitu. Výsledky práce dokázala adekvátne obhájiť, sú skutočne prínosom," uviedla na margo súťaže. Dodala tiež, že táto študentka brigádnicky pracovala v RMS a.s. Košice v závode na výrobu MgO-C stavív na úseku kontroly kvality a preukázala zároveň aj vynikajúce pracovné zručnosti. "Vysoko hodnotím aj prácu bakalára Pavla Angeloviča, ktorý sa zaoberal vyhodnotením potenciálu pre úspory energie využitím tepelného obsahu brám pred ohrevom v narážacích peciach. Aj keď mu bolo vytknuté, že pracuje na projekte bez toho, aby vôbec videl voľné chladnutie brám a narážaciu pec."

V sekcii Hutníctvo kovov posudzovala osemnásť súťažných prác ako členka poroty tiež Alica Mašlejová, riaditeľka pre metalografiu a analýzy porúch z Výskumu a vývoja USSE, ktorá rovnako potvrdila vysokú odbornú úroveň všetkých prezentovaných prác. "Bola som zvedavá, ako sa bude prezentovať Roland Mežibrický, ktorý u nás v rámci projektu Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti riešil prácu Štúdium vplyvu náhradných palív na štruktúrne fázové zloženie aglomerátu. Zaoberal sa ňou celý rok pričom sa mu všetci na našom pracovisku pri zvládaní jednotlivých metodík, ktoré v práci použil, venovali. Vlani bol úspešnejší, tento rok sa, žiaľ, neumiestnil, ale s úrovňou výsledkov práce a ich prezentovania som bola mimoriadne spokojná. Bola to práca na už vysokom vedeckom stupni. Verím, že jeho jedinečné výsledky bude možné publikovať aj v najvyššie hodnotených - karentovaných vedeckých časopisoch."

Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťažnej konferencie sa uskutočnilo popoludní, a to i za účasti prorektora Technickej univerzity v Košiciach Pavla Raschmana, dekanky hutníckej fakulty Ivety Vaskovej, zástupcov partnerských vysokých škôl, združení a výrobných podnikov. Spoločnosť U. S. Steel Košice reprezentoval GM pre zabezpečenie a rozvoj ľudských zdrojov Milan Polča, ktorý víťazom jednotlivých sekcií aj odovzdal ocenenia.

V sekcii Hutníctvo kovov zvíťazil Martin Conev s prácou Vplyv chemického zloženia a pevnosti furánovej formovacej zmesi na tvorbu stiahnutín a mikrostiahnutín pri použití rôznych druhov náliatkov a chladidiel pri rôznych hrúbkach stien odliatkov z LGG. Prvé miesto v sekcii Materiály patrí Jozefovi Sosovi za projekt In-situ difrakčná analýza Fe - nanočastíc počas ohrevu v inertnej atmosfére pomocou párovej distribučnej funkcie a v sekcii Environmentalistika Jane Černeckej za prácu, v ktorej sa zaoberala problematikou využitia odpadov z povrchovej úpravy kovov pre environmentálne aplikácie. V sekcii Energetické inžinierstvo a priemyselná keramika sa najviac darilo Zuzane Leškováčovej, ktorá riešila bilančný model výroby čistých horečnatých solí z magnezitu. V poslednej súťažnej sekcii, Integrované systémy riadenia, excelovala Zuzana Ošinská so svojím návrhom riadenej štruktúry cieľov prostredníctvom Balanced scorecard.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...