Vyhľadávanie:

Minčol – najvyšší vrch Čergova

Minčol – najvyšší vrch Čergova

Tip na víkend

Minčolov je na Slovensku niekoľko – presne sedem. Názov vznikol z valašského slova „munzel“, čo znamená vrch, kopec. Čergovský Minčol svojou polohou a aj nadmorskou výškou 1125 m poskytuje prekrásny široký výhľad, v ktorom nechýbajú ani Belianske a Vysoké Tatry.

Najpohodlnejší a najkratší výstup je z dedinky Kyjov po modrej turistickej značke. Priamo v dedine môžeme obdivovať aj pôvodné drevenice. Stúpame najprv ulicou popri potoku a potom prudko odbočíme na úzky chodníček pomedzi domy a úvozom cez polia a lúky stále stúpame. Pozorne sledujeme modrú značku, ktorá sa občas s nami hrá na schovávačku.

Lesom cez rezerváciu Lysá hora vychádzame na širokú zvážnicu a pokračujeme doľava strmšie lúkou a opäť lesom. Cesta je poznačená častými dažďami a vodou, ktorá sa ňou valí, je plná kameňov a rigolov. Po necelých dvoch hodinkách sme pri smerovníku na rázcestí pod Minčolom. Terén už nadobúda temer vysokohorský charakter – zakrpatené stromy, brusnicové a čučoriedkové kríky, na ktorých sa nájdu chutné plody aj v septembri. Ešte chvíľka stúpania na holý hrebeň a sme na vrchole. Okrem zaujímavého dvojitého smerovníka turistických značiek tu stojí aj dobre udržiavaný trigonometrický pylón z 1. československej republiky, ktorý je súčasne rozhraníkom troch okresov. Ich erby sú na jednotlivých stranách pylónu.

Odporúčame ešte krátku vychádzku po hrebeni smerom na kótu Lazy (modrá a žltá značka). Dostaneme sa ku krížu s lavičkou a vyhliadkovou ružicou a o kúsok ďalej je priamo pri chodníku malá zaujímavá kaplnka. Návrat je rovnakou trasou. Túra je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Celková dĺžka je obojsmerne 13 km (ak zaparkujeme auto v dedine).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...