Vyhľadávanie:

Mladí s loptou povedali nie drogám

Mladí s loptou povedali nie drogám

U. S. Steel Streetbasket Košice 2008 s rekordným počtom štartujúcich

Radosť z pohybu, oslava športu, podpora zdravia... Tak možno stručne a výstižne charakterizovať už známe a z roka na rok populárnejšie podujatie U. S. Steel Streetbasket Košice, ktoré sa v sobotu, 21. júna, už po tretí raz uskutočnilo za rekordného záujmu športovej verejnosti v Steel Aréne. Svedčí o tom počet štartujúcich na 9. ročníku podujatia: na ôsmich streetbalových (na sídliskách a uliciach sa hráva streetbal, teda uličný basketbal, na jeden basketbalový kôš) ihriskách sa od 9. hodiny do takmer večerných hodín vystriedalo rekordných 550 aktívnych hráčov, ktorí štartovali v 104 družstvách a súťažili v siedmich kategóriách. K tomu treba prirátať aj 16 mládežníckych družstiev, ktoré hrali minifutbal v rámci vyvrcholenia projektu Zober loptu, nie drogy. Spoločnosť U. S. Steel bola generálnym partnerom spoločného podujatia.

"Máme záujem podporovať projekty, ktoré sú v prospech mladých ľudí, súvisia so športom a rodinnými hodnotami a ktoré prinášajú pozitívny výsledok pre všetkých. Je to podujatie, ktoré radi podporujeme," povedal na margo projektu Zober loptu, nie drogy prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke. Jeho autorom je Občianske združenie Zober loptu, nie drogy, ktoré pripravilo pre chlapcov a dievčatá z 5-tych až 9-tych ročníkov základných škôl a osemročných gymnázií v Košiciach súťaž v basketbale a vo futbale zmiešaných družstiev. Prihlásiť sa mohli desaťčlenné družstvá, v ktorých museli byť minimálne tri dievčatá, resp. traja chlapci. Základnou myšlienkou projektu je rozvíjať športové aktivity, predovšetkým basketbal a minifutbal, u detí a mládeže a vytvoriť tak priestor pre elimináciu drogovej závislosti, ktorá vo zvýšenej miere ohrozuje práve deti vo zvolenej vekovej kategórii.

A tak ako pri každej športovej súťaži, aj v sobotu v Steel Aréne vyhodnotili najlepších v minifutbale, hoci v tomto prípade sú víťazmi všetci, ktorí sa zapojili do projektu. Vo všetkých zápasoch sa najviac darilo reprezentantom ZŠ Fábryho. Za nimi skončila ZŠ Belehradská, tretia priečka patrí ZŠ Trebišovská a štvrté miesto obsadili žiaci ZŠ Jána Pavla II. Organizátori chcú, aby si projekt udržal vysokú úroveň a nezostal bez pokračovania. V basketbale súťažili (proti sebe hrali trojčlenné družstvá na jeden kôš do 21 bodov alebo 15 minút hrubého času) aj dve družstvá zo spoločnosti U. S. Steel Košice. Štartovali v kategórii VIP a bojovali, ako sa patrí. No často stáli proti nim zdatnejší súperi - vrcholoví basketbalisti, či basketbalistky, reprezentanti prvoligových či extraligových slovenských družstiev, aj nedávni reprezentanti Slovenska. Družstvo USS 1, v ktorom hrali Juraj Konečný, Milan Mladšík, Roman Bačovčin a Milan Mišinský, malo v skupine hlavných favoritov - družstvá Dannax a Svitek Team s extraligovými hráčmi a nad ich sily bol aj tím Čotireti. Postúpiť do štvrťfinále sa našim nepodarilo, hoci k víťazstvu nad družstvom Dannax, v ktorom hral aj hlavný organizátor podujatia Daniel Jendrichovský, im chýbal len jeden kôš (16:17). "Je ťažké hrať proti prvoligovým hráčom. Veď vrcholový šport robili ešte v minulom roku... Mali sme veľmi ťažkú skupinu, ale výsledky neboli až také zlé. Je to super akcia, no s chlapcami si radšej zahráme basketbal na dva koše. Streetbasket je iná, viac silová hra. Máme radšej techniku a kombináciu," zhodnotil trojzápasové účinkovanie družstva USS 1 R. Bačovčin.

Tímu USS 2, v ktorom štartovali Angelika Oravcová, Tomáš Lančarič, Marián Štuchal a Valér Hodermarský, sa viedlo už podstatne lepšie. Po prehre 14:16 s obhajcom minuloročného víťazstva Skanskou a po víťazstvách nad družstvami Zober loptu 19:15 a Drink Teamu 12:9 postúpili oceliari z 2. miesta v skupine do štvrťfinále. Tam ich však čakal Dannax a tomu po strhujúcom zápase podľahli najtesnejším, jednobodovým rozdielom 16:17, keď súper zaznamenal posledný kôš len pár sekúnd pred koncom duelu. "Začali sme slušne, bodovo sme sa držali a celý zápas sme sa s nimi ťahali. No Hanka Jendrichovská nám dala tri či štyri ´trojkové´ koše, čo sme ťažko doťahovali. V závere sme už potom nemali sily a opustilo nás aj športové šťastie, aby sme zápas s Dannaxom vyhrali," povedal pre Oceľ východu tesne po neúspešnom štvrťfinálovom zápase V. Hodermarský. No s účinkovaním družstva na turnaji bol vcelku spokojný. "V skupine sme dva z troch duelov vyhrali, od prvej prehry sme sa postupne zlepšovali. Na turnaji bola výborná atmosféra, veľa družstiev. Hráčom však chýbajú priestory na prezliekanie a prezliekať sa na tribúnach, to nie je práve najvhodnejšie," dodal.

Súťaže v streetbale zaujali aj prezidenta G. Babcoka: "Videl som hrať v súťaži košický ženský basketbalový tím a myslím si, že lepšie šance prežitia by som mal s chlapmi. Hrávam basketbal od chlapčenských liet, neskôr som sa zúčastňoval na lige ľudí nad 30 rokov. U. S. Steel Streetbasket je úžasné podujatie. Vidím ho po prvý raz. Je orientované na mladých ľudí, na zdravie, šport, na rodinné hodnoty a to je čosi, čo nás veľmi zaujíma."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...