Vyhľadávanie:

Mladí Slováci bojovali ako o život

Mladí Slováci bojovali ako o život

Víťazom 15. ročníka medzinárodného halového futbalového turnaja pre nepočujúce deti do 16 rokov v Prešove, jediného na svete pre túto kategóriu hendikepovaných futbalistov na reprezentačnej úrovni, ktorý finančne podporila aj spoločnosť U. S. Steel Košice, sa v piatok, 29. júna, stalo reprezentačné družstvo z Česka, ktoré vo finále vyhralo nad reprezentačným výberom Slovenska 5:2 (3:2). Česi nielen v tomto dueli, ale počas celého turnaja ťažili najmä z hry a streleckých schopností Jaroslava Holáňa, s 22 gólmi najlepšieho strelca turnaja a kvalít najlepšieho brankára turnaja Dalibora Jedličku. Po minuloročnom 2. mieste, keď prehrali vo finále s mladými Rusmi po remíze 3:3 až po penaltových rozstreloch 3:4, je to pre nich premiérové prvenstvo na turnaji.

"Prvé pocity sú výborné, priam fantastické. V Prešove sme 13. krát a konečne sme sa dočkali víťazstva. Zaslúžil sa oň výber chlapcov z piatich škôl, celkove je v Česku 13 škôl pre hluchonemú mládež," povedal pre Oceľ východu tréner ČR Jiří Zajko a na margo finálového duelu so SR dodal: "Každý zápas medzi našimi krajinami, či už je to v hokeji, vo futbale alebo v iných športoch, má v sebe určitý náboj. Veď donedávna sme žili v spoločnom štáte, hoci títo chlapci si z neho nič nepamätajú, ale vedia o čom to je. Finále sa hralo fair, bolo pokojné. Rozhodlo, že sme mali vyrovnanejší, kvalitnejší tím a lepších strelcov."

Mladí Slováci na turnaji nesklamali. Po minuloročnom 4. mieste si polepšili o dve priečky. Šťastní boli najmä po výhre 1:2 nad favorizovanými Rusmi, minuloročnými víťazmi turnaja, ešte v základnej skupine. Rusi v tomto ročníku sklamali, najviac asi sami seba, keď skončili hlboko v poli porazených, až na 7. mieste z 11 štartujúcich. Veľkým motívom pre slovenských chlapcov bol sľub predsedu slovenského parlamentu Pavla Pašku - päťdňový pobyt v rekreačnom zariadení NR SR v Častej-Papierničke za finálovú účasť. "Chlapci bojovali ako levy. Vidieť, že tréneri, a to nielen slovenskí, pracujú s deťmi svedomito. Potvrdila to kvalita turnaja, spokojní sme aj s účasťou. Je veľmi ťažké robiť so zvukovo hendikepovanými športovcami tak dynamický šport, akým je futbal. Deti sa na tento turnaj stále veľmi tešia. Veď chlapci z Kazachstanu boli ochotní z finančných dôvodov obetovať sa a cestovať na Slovensko päť dní autobusom. Podobne aj z Uzbekistanu, ktorí tiež autobusom cestovali k nám štyri dni," povedal zanietený organizátor, duša a prezident turnaja Vladimír Kohút, predseda OZ Športový klub pre nepočujúce deti.

Výsledky Slovákov (SVK) - Zákl. skupina: Rumunsko - SVK 0:5, RUS - SVK 1:2, SVK - Poľsko 4:0, SVK - Maďarsko 8:0, SVK - Uzbekistan 0:0. Play off/Semifinále: Lotyšsko - SVK 2:4. Finále: SVK - CZE 2:5 (2:3).

Konečné poradie: 1. ČR, 2. SR, 3. Uzbekistan, 4. Lotyšsko, 5. Rumunsko, 6. Bulharsko, 7. Rusko, 8. Kazachstan, 9. Poľsko, 10. Azerbajdžan, 11. Maďarsko.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...