Vyhľadávanie:

Mnohí to vzdali

Mnohí to vzdali

Najstarším cyklistickým pretekom na Slovensku Košice - Tatry - Košice počasie neprialo

Cyklisti
V chladnom a daždivom počasí odštartoval pelotón na trať 61. ročníka K - T - K.

Po dvojročnej odmlke sa organizátori z Klubu priateľov cyklistiky Slovan Safety Košice rozhodli zorganizovať v predposledný májový víkend 61. ročník medzinárodných cyklistických pretekov Košice - Tatry - Košice.
Tieto preteky majú od roku 1928 bohatú históriu a s menšími prestávkami sa naposledy jubilejný 60. ročník konal v roku 2002. Za šesťdesiat ročníkov sa na štart K-T-K postavilo niekoľko skvelých domácich i zahraničných cyklistov, víťazov Pretekov mieru, majstri sveta i olympijskí víťazi. V poslednom období došlo k likvidácii niektorých oddielov cyklistiky na Slovensku a záujem o pretekanie ochabol. Organizátori kvôli problémom s financiami na zabezpečenie týchto pretekov vlani K-T-K vôbec neorganizovali.
V tomto roku podal organizátorom pomocnú ruku aj U. S. Steel Košice a podujatie podporil sponzorsky, aby tieto preteky naďalej písali svoju históriu. Okrem nástrah na trati dvojetapových pretekov, museli v minulosti cyklisti často bojovať aj s nepriazňou počasia. Tak to bolo aj v sobotu 22. a v nedeľu 23. mája 2004, kedy sa v Košiciach postavilo na štart 44 pretekárov zo Slovenska a z Maďarska. "Boli to veľmi náročné preteky za neustáleho dažďa a chladného počasia. Mnohí pretekári sa nedokázali vysporiadať s nepriaznivým počasím a predčasne z trate odstúpili. Do cieľa na Štrbskom Plese ich prišlo po absolvovaní prvej 176 km etapy len 12," povedal nám v cieli šéf technickej časti pretekov, bývalý aktívny pretekár VSŽ, neskôr tréner, teraz dlhoročný zamestnanec DZ Doprava našej spoločnosti Milan Brutovský a pokračoval: "Voči pretekárom to bolo príliš kruté, na trati mali tvrdé podmienky, preto aj veľa jazdcov vzdalo kvôli podchladeniu a vyčerpanosti."

V prvej etape zvíťazil síce Prázdnovský z Podbrezovej pred Kováčom z Dukly Trenčín a Remákom z Podbrezovej, ale napokon sa víťazom 61. ročníka stal Remák. Rozhodcovia totiž po porade s riaditeľom pretekov hneď v sobotu rozhodli, že do druhej etapy by nastúpilo len 12 pretekárov, čo by nebolo vhodné na preteky takéhoto významu. Preto sa do konečného poradia hodnotili výsledky dosiahnuté v prvej etape, vrátane bonifikácií za horské a rýchlostné prémie. V nich dominoval práve tretí v cieli Remák a stal sa víťazom 61. ročníka Košice - Tatry - Košice.

Na štart druhej etapy zo Starého Smokovca do Košíc už mohli nastúpiť aj tí, ktorí v sobotu vzdali, ale v cieli tejto etapy boli výsledky hodnotené iba ako samostatné preteky. V nich zvíťazil Čerepan z Podbrezovej pred Szekeresom z Budapešti a Husárom z Podbrezovej.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...