Vyhľadávanie:

Mnohí výkonnostne vyrástli

Mnohí výkonnostne vyrástli

Rekordný počet štartujúcich na 2. ročníku majstrovstiev U. S. Steel Košice v bowlingu

O tom, že bowling zapúšťa medzi športmi zaradenými do letnej olympiády U. S. Steel Košice trvalé korene, sme sa opäť presvedčili na nedávnom šampionáte. Ten sa konal v závere uplynulého týždňa už tradične na štvordráhe Bowling pubu na Triede KVP. Po skúšobnom nultom ročníku v roku 2005 a po vlaňajšom 1. ročníku týchto majstrovstiev, záujem zo strany zamestnancov spoločnosti znovu zaregistroval rekord. Prihlásilo sa 329 štartujúcich, ktorí bojovali o cenné trofeje nielen v súťaži jednotlivcov, ale aj v súťaži trojčlenných družstiev mužov, žien a kombinovaných mix-družstiev. Aby organizátori dokázali zvládnuť súťaže 248 mužov, 67 žien, 72 trojčlenných družstiev mužov, 16 družstiev žien a 10 mix-družstiev, šampionát sa začal už vo štvrtok popoludní, kedy sa na dráhach vystriedalo 24 hráčov. V sobotu potom súťaž pokračovala nepretržite podľa časového harmonogramu od 8.20 hod. do 23.30 hod. V ten deň ukončili svoje súťaže ženy i družstvá žien.

Podobne ako vlani, i na olympiáde, dominovali aj tentokrát hráčky z Labortestu. V súťaži družstiev obsadili prvé dve miesta, keď zvíťazilo družstvo Labortest 2 v zložení Soňa Berková, Jana Zeľová a Monika Blašková so ziskom 495 bodov. Na druhej priečke sa umiestnil tím Labortest 1 v zložení Kvetoslava Sýkorová, Ľudmila Karchutňáková a Jana Gulišová, ktorý si na svoje konto pripísal 393 bodov. Tretie miesto s počtom bodov 383 obsadili Katarína Kepešová, Martina Vargová a Zuzana Ivanová, hráčky z Nákupu. Súťaž žien suverénne vyhrala Blašková. Tá sa svojím výkonom 194 bodov priblížila k 200-bodovej hranici, ktorú mali problém prekonať viacerí muži. Na ďalších priečkach v prvej desiatke sa umiestnili: 2. Berková 155 b., 3. Ivanová 147, 4. Zeľová 146, 5. Sýkorová 143, 6. Štofanová (Voda 1 - mix) 142, 7. Karchutňáková 141, 8. Stríčková 141, 9. Timková (obidve Zušľachťovne B) 137, 10. Sádecká (Appliances - mix) 133 b. Prekvapením bol výkon i umiestnenie štvrtej Zeľovej, ktorá na šampionáte v bowlingu štartovala po prvý raz a takmer získala medailu. Svoj premiérový štart na ostro zhodnotila slovami: "Raz som sa rozhodla zahádzať si a veľmi sa mi to zapáčilo. Je to nenáročný šport, pre mňa sa stal relaxom i zábavou, pri ktorej si dobre oddýchnem. Natoľko ma to chytilo, že som sa zaregistrovala ako členku klubu. Trénujem dva razy do týždňa po hodine a odvtedy moja forma neustále stúpa. Aj ostatným spolupracovníčkam odporúčam takýto relax."

Muži ukončili súťaž jednotlivcov až v nedeľňajšom finále, do ktorého sa prebojovalo 37 hráčov (dvaja mali rovnaký počet bodov). V sobotu si najlepšie počínal Ivan Ľapin, ktorý z 300 možných bodov si na svoje konto pripísal 226. Cez 200-bodovú hranicu sa dostal aj Marián Dubecký z Koksovne (205 bodov) a z tretieho miesta do finále postúpil Alojz Foriš (Poklopová žiháreň) s počtom bodov 192. V nedeľu sa každému z postupujúcich do celkového hodnotenia započítala len polovica bodov zo soboty. Neskorší víťaz a nový majster U. S. Steel Košice Stanislav Šimoňák sa do finále dostal až z 31. miesta, keď mal na svojom konte 162 bodov a do finále si preniesol len 81 bodov. Lenže v prvej hre dosiahol 170 a v druhej dokonca 255 bodov a s celkovým počtom 506 bodov si vybojoval majstrovský titul. Veľmi dobre hral aj Foriš, ktorému vo finiši chýbali dva body na vyrovnanie a tri body na víťazstvo. Napokon získal 504 bodov a vybojoval si striebro. Víťaz sobotňajšej kvalifikácie Ľapin si dlho udržiaval šancu na prvenstvo, ale v druhej hre sa mu prestalo dariť a s počtom bodov 457 sa musel uspokojiť len s tretím miestom. V prvej dvanástke sa umiestnili: 4. Demko (Oceliareň 2.A) 452 b., 5. Glosner (TVa) 451,5, 6. Luterán (Oceliareň 5) 437, 7. Maďar (Superstars) 434, 8. Korpa (Smar Team) 430,5, 9. Trembecký (Energetika - Údržba 1) 427, 10. Molčák (TAX System) 420,5, 11. Mlynarič 419,5, 12. Babej (obaja Mechanika A) 417 bodov.

V súťaži trojčlenných družstiev si víťazstvo vybojovali hráči z Mechaniky A, ktorí v zložení Mlynarič, Babej a Kanás získali 534 bodov, na 2. mieste skončili Varga, Martiník a Poľák z tímu Zušľachťovne 1 so ziskom 506 bodov a na 3. mieste Fedák, Danko a Korpa zo Smar Teamu, ktorí dosiahli 477 bodov. V súťaži mix-družstiev sa na prvých troch priečkach umiestnili: 1. Voda 1 (Štofan, Lendel, Štofanová) 424 b., 2. Mechanika C (Krupová, Dancák, Vinter) 400 b., 3. Mixéri (Danková, Bobrík, Jasem) 381 b.

Na všetkých doterajších majstrovstvách i olympijskom turnaji bol v úlohe hlavného rozhodcu Juraj Adamčík, ktorý mohol úroveň súťaží porovnávať a tohtoročný šampionát označil za najlepší, keď povedal: "Úroveň má stúpajúci trend, o ktorý sa pričinili účastníci turnaja. Najkvalitnejší bol aj preto, že niektorí hráči ako Šimoňák, Foriš, Trembecký, Ľapin, Kokarda, Mlynarič, Molčák a iní pravidelne trénujú a hrávajú v extraligovej i ligovej súťaži na Slovensku. Bowling začína byť populárny a mnohí zamestnanci pracovných kolektívov z U. S. Steel Košice využívajú nielen našu, ale aj iné bowlingové dráhy v Košiciach na tréningy. Je vidieť, že výkonnostne rastú a už teraz mali niektorí netrénovaní hráči problém, aby postúpili do užšieho finále. Nielen muži, aj ženy. Kým vlani ženy dosahovali výkony okolo 130 - 140 bodov, dnes sa tlačia k 200 bodovej hranici."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...