Vyhľadávanie:

Mnoho vecí dostalo druhú šancu

Mnoho vecí dostalo druhú šancu

Vyše sto hutníkov a obyvateľov mesta sa zapojilo do zbierky užitočných vecí pre charitné centrá

„Jááj, že či už k nám niekto prišiel? Veď sa len pozrite. O dvanástej napoludnie zbierka začala a v tom čase už začali aj prví darcovia prichádzať,“ vítala nás v piatok 12. mája, prvý deň zbierky oblečenia a užitočných vecí pre charitné centrá a neziskové organizácie naša bývalá kolegyňa Cecília Markulíková, ktorá v občianskom združení Jeseň života  pomáha rok čo rok s organizovaním aktivity oslovujúcej tak železiarov, ako aj širokú verejnosť. A skutočne. Chodba zberného miesta na Terase nebola ani nie o pol štvrtej popoludní zďaleka prázdna. A blížil sa koniec pracovného času. Skúsenosti napovedali, že najväčší nával ešte len príde. Aj prišiel.

„Nemám to už komu posunúť, tak som prišla s oblečením pre batoľatá sem. Škoda ich nechať niekde pred kontajnerom, len by to bolo rozvláčené, ako som mala možnosť vidieť, po celom sídlisku. Takto to aspoň ešte niekto zužitkuje,“ okomentovala svoje zapojenie do zbierky pani Katarína, kým dve tašky, ktoré so sebou priniesla, začali triediť „službukonajúci“. Tak ako vlani, aj tentoraz prišli pomôcť Ján Petruška, Betka Draguľová, Michal Fizer a po ročnej prestávke aj Anka Rusnáková, ktorá pri minulej zbierke pre  ochorenie chýbala. A vriec s darovanými vecami pribúdalo a pribúdalo. Plnilo ich predovšetkým ošatenie. Pre celkom malé deti, školákov i tínedžerov, dámske i pánske oblečenie na rôznu sezónu. Ale aj topánky, papuče, uteráky, utierky, posteľná bielizeň, hračky, hry, rôzne domáce spotrebiče, riady, kuchynské náčinie, panvice, hrnce, rádiá, mikrovlnky a v škatuliach naukladané veľmi žiadané trvanlivé potraviny.

„Ľudí v núdzi je veľa, toto je jedna z ciest, ako im možno pomôcť,“ poznamenal Peter Balog, ktorý okrem iných užitočných vecí priniesol aj kopu plyšových hračiek. Deti v krízových či komunitných centrách sa im určite potešia.

Aj keď v Dome pokojnej staroby A. F. Colbrieho v Košiciach taký nával nezažili, predsa len mali Vierka a Eva, ktoré sa podujali na piatkovú službu, roboty s triedením prinesených vecí dosť.  Žiaľ, kontrola bola nevyhnutná. V taškách plných tričiek, košieľ a nohavíc našli aj také, ktoré už nemôžu skutočne nikomu poslúžiť. Roztrhané a poškodené museli skončiť v koši... Prehľadne uložené a označené škatule sa však aj tu celkom rýchlo zapĺňali všakovakými vecami, najmä oblečením, ktoré tak dostalo druhú šancu.

Na oboch zberných miestach si dobrovoľníci neoddýchli ani v sobotu dopoludnia. Ľudia stále prichádzali. Raz po jednom, inokedy museli na prevzatie prinesených vecí čakať. Koordinátorka zbierky Slávka Tvrdoňová z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy: „V priebehu dvoch dní  sa do zbierky pre Arcidiecéznu charitu Košice, ETP Slovensko – centrum pre udržateľný rozvoj a neziskovú organizáciu Oáza – nádej pre nový život v Bernátovciach zapojilo dovedna vyše sto ľudí. Veci, ktoré darovali, zaplnili takmer 150 vriec.“  V týchto dňoch  sú už u svojich adresátov. Ďakujeme.                                                

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...