Vyhľadávanie:

"Mojím favoritom je barok"

"Mojím favoritom je barok"

S generálnym právnym zástupcom USSK J. F. Wilsonom o hudbe a umení

Otvárací koncert tohtoročnej Košickej hudobnej jari, na ktorom spievala známa česká sopranistka Eva Urbanová, si nenechal ujsť ani generálny právny zástupca U. S. Steel Košice John Frederick Wilson s manželkou. V Košiciach je síce len od začiatku tohto roka, no vo filharmónii sme ho už videli viackrát, preto nás zaujímalo, či je to len náhoda, alebo práve klasická hudba patrí k jeho obľúbeným hudobným žánrom.

· Ako sa vám páčil dnešný koncert?
Veľmi. Najmä preto, že program bol pestrý, zostavený z diel viacerých hudobných skladateľov. Počuli sme Dvořáka, Smetanu, Pucciniho, Mascagniho, Mahlera i Richarda Straussa. Sledovať jednotlivé skladby bolo síce pre mňa náročné, pretože som ich dobre nepoznal, ale hudbu som si naozaj vychutnal. Silný dojem vo mne zanechala výborná speváčka Eva Urbanová.

· Aký je váš vzťah k umeniu všeobecne a aké miesto má v ňom hudba?
Trošku to odľahčím. Hral som kedysi na cimbal v dychovej hudbe, ale nebol som veľmi dobrý (smiech). Hudbu mám rád a ak si môžem vybrať, páčia sa mi koncerty a hudba v kostoloch.

· Uprednostňujete niektoré obdobie a máte aj obľúbených autorov?
Mojím favoritom je barok. Rád počúvam hudbu Haydna, Bacha a Händla.

· Navštevujete v Košiciach aj iné kultúrne podujatia?
Počas niekoľkých mesiacov čo som tu, som ešte nemal toľko príležitostí, koľko by som chcel. Veľmi sa mi páčil vianočný koncert U. S. Steel Košice, nedávno som si vypočul mladých filharmonikov z Rochesteru, bol som už aj v niekoľkých galé­riách a obrazy si rád pozriem aj v obchodoch.

· Máte ešte vyhliadnutý niektorý koncert z ponuky Košickej hudobnej jari?
Program mám, zatiaľ sme sa s manželkou ešte nerozhodli. Ale na niektorom z koncertov sa ešte určite uvidíme.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...