Vyhľadávanie:

Možno príde Kariuki

Možno príde Kariuki

MMM
Takto poklepkaním botaskou po knihe pokrstil v zastúpení generálneho reklamného partnera U. S. Steel Košice novú publikáciu o MMM viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga. V strede prezident Maratónskeho klubu a predseda organizačného výboru Štefan Daňo a vpravo autor knihy Miroslav Hazucha.

Najstarší maratón v Európe, Medzinárodný maratón mieru v Košiciach, ktorého je aj v tomto roku generálnym reklamným partnerom U. S. Steel Košice, si v tomto roku pripomenie okrúhle jubileum - 80. výročie svojho vzniku.

K tomuto výročiu bola v piatok uplynulého týždňa otvorená výstava Osemdesiat rokov maratónskeho behu v Košiciach 1924 - 2004 a zároveň sa konal aj krst novej publikácie s názvom Najstarší v Európe od autora, športového publicistu, Miroslava Hazuchu.

Tesne pred otvorením výstavy sa konala tlačová konferencia, na ktorej prezident Maratónskeho klubu v Košiciach a predseda organizačného výboru MMM Štefan Daňo oznámil, že v tomto roku sa bude bežať nie 74. ročník, ale 81. ročník MMM. Medzinárodný maratón mieru totiž nemal evidované vojnové ročníky. Podľa číslovania olympijských hier, či sa konali alebo nie, ktoré uznáva celý svet, musí byť zachované chronologické číslovanie aj v prípade nášho MMM.

Organizátori prehodnotili históriu vojnových ročníkov a po preskúmaní dostupných materiálov sa spolu so športovými historikmi i mesta Košice rozhodli uznať všetky ročníky. Päť z nich sa bežalo a dva ročníky v rokoch 1938 a 1940 sa neuskutočnili kvôli 2. svetovej vojne. Na včerajšej tlačovej konferencii organizátori informovali, že počet štartujúcich sa v priebehu týždňa zvýšil na 1013 pretekárov. Z nich 458 sa prihlásilo na maratón (432 mužov a 26 žien), spolu 555 bežcov sa hlási na polmaratón (469 mužov a 86 žien).

Na štarte budú ďalej dvaja prihlásení vozičkári a 99 korčuliarov na kolieskových korčuliach (73 mužov, 26 žien). Z favoritov je najhorúcejším "želiezkom v ohni" Adam Dobrzynski z Poľska s osobným časom 2:12:20 h., ktorý dosiahol v roku 2001 na maratóne v Berlíne. V Košiciach bežal už dva razy. Vlani skončil časom 2:14:23 h. na 3. mieste, v roku 2002 obsadil výborným časom 2:12:53 h. 2. miesto za víťazným Davidom Kariukim z Kene. Tohto držiteľa traťového rekordu MMM 2:12:40 h. pozvali organizátori aj teraz, ale či príde, to sa dozvieme až na budúci týždeň. Z ďalších favoritov sa na štart postaví Michail Iveruk z Ukrajiny, ktorý vlani skončil na MMM na 2. mieste časom 2:13:35 h.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...