Vyhľadávanie:

Mŕtve rameno – kotol života

Mŕtve rameno – kotol života

Zelená pre projekty grantového programu Spoločne pre región

Nezisková organizácia Naša šanca vznikla len pred deviatimi rokmi, no jej dve hlavné aktérky, Magdaléna Hudáková a Paulína Urdová, neobsedia a stále hľadajú cestičky, ako zlepšiť kvalitu života v obci, prípadne v širšom okolí. Za sebou majú viacero projektov a iniciatív, ktoré vlani nadviazali na koncepciu rozvoja mikroregiónu v oblasti vidieckeho turizmu a cestovného ruchu. Projekt Mŕtve rameno – kotlík života z ich dielne získal na realizáciu 2500 eur z tohtoročného grantového programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región.

„V rámci projektu sme si dali za cieľ,“ uviedla Paulína Urdová, „vybudovať oddychovo-relaxačnú zónu za humnami našej obce, zlepšiť podmienky pre voľno-časové aktivity rodín a detí z Košíc a okolia, naštartovať pravidelné stretnutia menších komunít v prírode, prezentovať environmentálnu výchovu a vzdelávanie v oblasti klimatické zmeny, a to priamo v oáze mŕtveho ramena - lesíka v Kokšove-Bakši.“

Aktivít, ktoré pri napĺňaní tohto zámeru členovia občianskeho združenia spolu so svojimi partnermi – obcou Kokšov Bakša a tamojším dobrovoľným hasičským zborom rozbehli, bolo viacero. Začali brigádou, v rámci ktorej sa im v priebehu dvoch hodín podarilo vo vybranej lokalite vyzbierať deväť vriec odpadu. O jeho likvidáciu sa postarala obec Kokšov-Bakša. Terén medzi lesíkom a cyklotrasou, resp. hrádzou pri Hornáde zbavili náletových drevín a inváznych rastlín. Za pomoci techniky vznikol prekrásny rovný priestor. Taký, aký si želali, aby sa tu mohlo stretnúť veľa ľudí, posedieť, porozprávať, zabaviť sa, priestor, kde sa môžu vyšantiť aj deti. A keďže pramenitá chýbala, rozhodli sa vybudovať studňu. „Je hlboká sedem metrov, má ručnú pumpu a okolie je upravené okruhliakmi. Budeme sem vysádzať jedlé kríky, ale pred horúcimi letnými mesiacmi sme nechceli riskovať ich vyschnutie,“ ozrejmila Paulína Urdová. „V spolupráci s partnermi sa nám podarilo zhotoviť aj prístrešok so stolom a lavicami na sedenie. Pre toto riešenie sme sa rozhodli po vzájomnej debate, hoci to nebolo súčasťou projektu. Chceme totiž, aby sem chodili návštevníci aj zo širšieho okolia a cyklisti a mali sa v prípade dažďa kde ukryť.“

Na prvú akciu, ktorá sa konala presne na Jána, prišlo na podvečerné stretnutie asi päťdesiat najmä mladých ľudí, a to aj s menšími deťmi. „Tu sa potvrdilo, že ľudia v obci nie sú zvyknutí spolupracovať, chystať veci spolu. Avšak radi sa stretnú, porozprávajú, predebatujú, čo sa v obci deje. Toto stretnutie bolo prvé svojho druhu a je pre nás výzvou. Výzvou pripravovať ďalšie oddychovo-pracovné stretnutia, robiť ich v prírode a pomaly rozmotávať klbká zauzlených vzťahov v obci, rozväzovať jazyky občanov, aby nebolo počuť iba ojedinelú silnú kritiku. Veríme, že zaspatá energia v obci sa prebúdza,“ dodala Paulína Urdová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...