Vyhľadávanie:

Na čo sa ľudia najviac pýtajú veľvyslanca R. Valleeho

Na čo sa ľudia najviac pýtajú veľvyslanca R. Valleeho

Kedy budeme cestovať do USA bez víz, ktorí sú jeho obľúbení hokejisti a ako sa mu páčia Slovenky

"Kedy budeme môcť cestovať do Spojených štátov bez víz? To je jedna z troch otázok, ktoré mi ľudia najčastejšie dávajú pri mojich cestách po Slovensku," povedal počas minulotýždňového stretnutia vo firme EQ Engineers Slovakia, sídliacej v Košiciach-Šaci, veľvyslanec USA na Slovensku Rodolphe M. Vallee. Ako povedal, v súčasnosti sa v USA pripravuje nový legislatívny zákon, ktorý rieši aj túto otázku. Vyslovil presvedčenie, že čoskoro príde čas, keď sa Slováci, ale aj obyvatelia ďalších stredo- a východoeurópskych krajín dočkajú cestovania do USA bez víz.

"Druhou najčastejšou otázkou je, ktoré je moje obľúbené hokejové mužstvo. Je to Montreal. Ľudia sú z toho dosť prekvapení. Hovoria si, Američan a preferuje kanadský tím? Nuž, je to tak. Pre prezidenta Busha urobím všetko, keďže je mojím šéfom, ale toto odo mňa chcieť nemôže, aby som len tak zabudol a nefandil tímu mojej mladosti kanadskému Montrealu. V tomto sa už nezmením a Montreal ostane mojím obľúbeným mužstvom," prezradil ambasádor.

Tou treťou je, ako sa mu páčia slovenské ženy. R. Vallee odpovedal veľmi diplomaticky. Vyhol sa hodnoteniu fyzickej krásy, ale vyzdvihol najmä ich osobné kvality. "U slovenských žien oceňujem najmä to, ako na sebe tvrdo pracujú, vzdelávajú sa, presadzujú v biznise, dokážu riadiť tímy a najmä vynikajúce výsledky, ktoré dosahujú vo svojom povolaní." Ako príklad uviedol aj generálnu manažérku spoločnosti EQ Engineers Slovakia Máriu Kramárovú, ktorá študovala v USA a tiež pracovala pre inžinierske firmy v USA, kde nadobudla skúsenosti vedenia multimiliónovych projektov a lukratívnych realizačných zákaziek. Pozíciu riadiť veľký tím zahraničnej spoločnosti na Slovensku získala v konkurze piatich uchádzačov. Takýchto manažérok na Slovensku stretáva čoraz viac a viac.

Možnosť pýtať sa ambasádora mali aj zamestnanci spoločnosti EQ Engineers. Ako konštatoval Štefan Pokrivčák, čoraz menej slovenských študentov má záujem študovať technické vedy. "Podobná situácia je aj v Spojených štátoch," povedal veľvyslanec, "preto ponúkame zahraničným študentom možnosť študovať u nás rôzne technické odbory. Medzi tými, ktorí využívajú túto šancu, je aj veľa mladých Slovákov. V USA popri technických vedomostiach získajú aj mnohé praktické skúsenosti, ktoré potom môžu uplatniť doma."

Medzi hobby R. Valleeho okrem hokeja patrí aj literatúra. O tejto svojej záľube hovoril aj na nedávnych oslavách 60. výročia Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach. V USA vlastní rozsiahlu zbierku cenných kníh. Určite ho preto potešil darček zamestnancov spoločnosti v podobe dvoch publikácií. Jednou z nich bola encyklopédia o Slovákoch a Slovensku. "Je po anglicky," konštatoval po slovensky veľvyslanec, ktorý sa počas svojho pôsobenia a častých pobytov medzi ľuďmi na Slovensku priučil veľa aj z nášho jazyka.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...