Vyhľadávanie:

Na programe otváracieho koncertu Beethoven

Na programe otváracieho koncertu Beethoven

Košická hudobná jar už po štyridsiaty deviaty raz

Presne o týždeň, 5. mája 2004, sa v koncertnej sále Domu umenia rozozvučia tóny otváracieho koncertu Košickej hudobnej jari. Generálnym partnerom tohto podujatia, ktoré Štátna filharmónia Košice organizuje už po štyridsiaty deviaty raz, je U. S. Steel Košice.

Program hudobnej jari, (5. 5. - 3. 6. 2004), informoval na tlačovej besede riaditeľ ŠFK Július Klein, tvorí päť symfonických koncertov, päť komorných večerov a päť iných predstavení, ktoré sú súčasťou festivalu. Tri z koncertov sú venované Roku českej hudby. Premiéru bude mať súčasný hudobný skladateľ, Košičan Jozef Podprocký. K festivalu patrí aj vernisáž výstavy obrazov insitných maliarov z juhoslovanskej Kovačice, dve predstavenia Štátneho divadla Košice, nedeľné matiné pre deti a 7. ročník literárneho maratónu Nonstop čítanie.

Festival má svoju dlhoročnú tradíciu, na kvalitné umelecké diela však milovníci hudby nemusia čakať do Košickej hudobnej jari. Festivalovú produkciu, vraví koncertný majster Karol Petróczi, si môžu vychutnať počas celej koncertnej sezóny. Kritériami pri výbere diel, je, podľa slov dramaturgičky Márie Kornucikovej, snaha ponúknuť ľuďom viac ako všednosť, otvárať pre nich nový svet, nové rozmery.

Na festivale budú účinkovať mnohí umelci porovnateľní so svetovou elitou. Takými sú napríklad francúzsky dirigent Michel Swierczewski, ktorý spolupracuje s najlepšími orchestrami sveta, v koncertnej sezóne 2003 - 2004 je hlavným hosťujúcim dirigentom Pražskej komornej filharmónie, či maďarský tenor Dénes Gulyás. Obidvaja vystúpia v otváracom koncerte pri príležitosti vstupu Slovenska do EÚ. Na programe je, v podaní ŠFK, Beethovenova Symfónia č. 9 d mol s Ódou na radosť. Ďalšími sólistami večera sú Judith Kopecky z Rakúska, Marta Beňačková - SR a Richard Novák - ČR. Spoluúčinkuje Slovenský filharmonický zbor. Umelecký zážitok ponúkajú aj ďalšie koncerty. Dodo Šošoka bude mať jazzový koncert so svojimi priateľmi 11. mája. Haydn, Stravinskij a Rimskij - Korsakov sú na programe 13. mája. Pod taktovkou šéfdirigenta ŠFK Jerzy Swobodu účinkujú košickí filharmonici a huslista Ivan Ženatý. Symfónia III. už spomínaného Košičana Jozefa Podprockého bude mať premiéru 20. mája. Súčasťou koncertného večera je i Bolero od Maurica Ravela. Koncert 27. mája, na ktorom odznejú Mozartova predohra Dona Giovanniho, Beethovenov Klavírny koncert č. 5 Es dur a Bartókov Koncert pre orchester, je pripravený v spolupráci s Veľvyslanectvom USA v SR. Štátnu filharmóniu Košice diriguje maďarský dirigent Domonkos Héja, na klavíri hrá Američan Craig Shepperd. Ľudí, ktorých láka pekné slovo, určite pritiahne literárno - hudobný večer k Roku českej hudby pod názvom Stretnutie - Setkání - Randevouz. Poéziu Kostru, Nezvala, Seiferta recituje Ladislav Chudík. Smetanovu, Sukovu a Ravelovu hudbu reprodukujú českí umelci - huslista Bohumil Smejkal a klavirista Vladimír Hollý.

Záverečný koncert tohtoročnej KHJ, 3. júna 2004, bude patriť velikánovi českej hudby Antonínovi Dvořákovi. Odznejú Biblické piesne a Symfónia č. 9 Novosvetská.

Na tri koncerty 49. ročníka Košickej hudobnej jari ponúkame železiarom, v spolupráci so ŠFK, po dve vstupenky. Prvým je jazzový koncert Doda Šošoku v Dome umenia 11. mája, druhým komorný koncert starej hudby v Kostole sv. Trojice 24. mája a tretím literárno - hudobný večer s Ladislavom Chudíkom 31. mája. Ak vás ponuka zaujala, sledujte Oceľ východu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...