Vyhľadávanie:

Na programe sú oprava dlažby, ale i nátery lavičiek, či vyplievanie v okrasnej škôlke

Na programe sú oprava dlažby, ale i nátery lavičiek, či vyplievanie v okrasnej škôlke

Dobrovoľníci budú opäť pomáhať v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Už po piaty raz sa počas májových dní dobrovoľníkov vyberú železiari do Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach, aby pomohli pri skrášľovaní zeleného areálu. Záujem o túto aktivitu bol opäť mimoriadny. Po voľných miestach sa "zaprášilo" hneď v prvý deň spustenia registrácie.

Robert Gregorek, vedúci oddelenia dekoratívnej flóry, bez ktorého si našinci už brigády nevedia predstaviť - nielenže dokáže robotu výborne zorganizovať, ale vie aj zápalisto a zaujímavo priblížiť život flóry i fauny botanickej záhrady - má z toľkej ochoty neskrývanú radosť. "Jedna takáto pomoc robí divy. Areál je rozsiahly a udržiavať ho s neveľkým počtom pracovníkov je pri všetkej dobrej vôli zložité," vraví. Domáci majú pre štyri desiatky dobrovoľníkov - železiarov, ku ktorým sa samozrejme pripoja tiež, už plán činností pripravený. Na slnečný i daždivý deň.

Gro prác sa sústredí do centrálnej zóny botanickej záhrady, na ekologickú náučnú plochu. Pre fyzicky zdatnejších a zručných kolegov bude výzvou oprava dlažby okolo bazéna fontány. "Chodník zo zámkovej dlažby, uloženej na pieskovom lôžku, poklesol a nie je rovný. Preto chceme dlažbu rozobrať a nanovo uložiť na doplnené, vyrovnané a vyvalcované pieskové lôžko," vysvetľuje R. Gregorek priamo v teréne, čo čaká na účastníkov dobrovoľníckej soboty.

Nové ekologické nátery dostanú aj približne dve desiatky lavičiek. "Vynovené budú drevené časti, ktoré sú vystavené nielen poveternostným vplyvom, ale trpia aj tunajším zavlažovaním," hovorí. "Natierať chceme aj altánky, prípadne iné drevené prvky."

Už tradične sa skupinka žien zmocní buriny v okrasnej škôlke. Trúfneme si odhadnúť, že to budú už naše "staré známe", ktoré sú naozaj šikovné (nejedna má skúsenosť z vlastnej záhradky) a vedia "zamakať". V botanickej záhrade by ich veru radi privítali aspoň raz do týždňa... Muži pomôžu pri prenášaní lavičiek, odnášaní buriny, manipulácii s väčšími kvetináčmi a kontajnermi. Zaujímavou aktivitou, ak by kolegov bolo viac, budú aj zemné práce pri dokončovaní včelárskeho náučného chodníka. "Máme v úmysle vykopať niekoľko jám pre základové pätky na osadenie tabúľ. V prípade priaznivého počasia by sme dno jám a steny výkopu mohli spevniť betónovou zmesou," približuje časovo menej náročnú aktivitu R. Gregorek.

Počasie oceliarom doteraz vždy prialo a robotu stihli urobiť, ale čo keď bude pršať, nepôjdu domov? To rozhodne nehrozí. "Lavičky možno natierať aj pod strechou v skleníkoch, rovnako ako presádzať netradičné odrody rajčiakov a iných zbierkových odrôd úžitkových plodín z menších kvetináčov do objemnejších nádob, ktoré sme tiež naplánovali a môžeme tiež vybieliť steny depozitných miestností alebo pripravovať substrát do kvetináčov a na záhony expozícií," vyratúva vedúci oddelenia dekoratívnej flóry.

Mimoriadnou odmenou pre všetkých dobrovoľníkov bude aj tohto roku možnosť pozrieť si výstavu motýľov exotických trópov. Obľúbená motýlia show sa začne 16. mája a potrvá do 30. júna 2014.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...