Vyhľadávanie:

Na Šachťáku skákali cez kožu

Na Šachťáku skákali cez kožu

Prijímanie do cechu hutníckeho v tradičnom duchu

Košickým oceliarom vari ani netreba vysvetľovať význam slova šachťák. Pripomeňme len, že ide o tradičnú slávnosť podľa banskoštiavnického manuálu, na ktorej majstri cechu hutníckeho prijímajú medzi seba študentov prvého ročníka hutníckej fakulty, a to starodávnym spôsobom - skokom cez kožu. Celý ceremoniál riadi slávne vysoké a neomylné prezídium za spoluúčasti čestného prezídia a adlátov, menovaných pre tento slávnostný akt. Na 62. ročníku hutníckeho Šachťáku, ktorý zorganizovala Hutnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach minulý mesiac v Spoločenskom pavilóne, zasadli do čestného prezídia, okrem členov akademickej obce a hostí, aj významní predstavitelia slovenského hutníckeho priemyslu - prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke, člen Predstavenstva Železiarní Podbrezová Vladimír Zvarík a Milan Veselý, generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Slovalco. Na slávnosti nechýbali ani top manažéri USSK.

"Proces cechovania je neodmysliteľne spojený okrem iného s kladením otázok, ktorých zodpovedanie je pre ďalší hutnícky život nevyhnutné, ďalej vyjadrením životného kréda fuksov, za čo sú odmeňovaní božským nápojom alebo trestaní slanou vodou v kombinácii s mliekom, skokom cez hutnícku kožu a podpisom do historického "grundbuchu" alma mater, čím je proces ukončený," ozrejmila prodekanka košickej hutníckej fakulty Iveta Vasková. "Ďalší ročník máme úspešne za sebou, naše poďakovanie patrí všetkým sponzorom a organizátorom, za všetkých profesorovi Tiborovi Kvačkajovi a jeho zohraným tímom."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...