Vyhľadávanie:

Na Salamandrových dňoch ocenili aj košických hutníkov

Na Salamandrových dňoch ocenili aj košických hutníkov

Starobylá Banská Štiavnica zažila stavovské oslavy

Uplynulý týždeň, piatok 6. septembra, bola Banská Štiavnica svedkom tradičných Salamandrových dní. Už niekoľko rokov sú ich neoddeliteľnou súčasťou aj celoslovenské Dni baníkov, hutníkov, geológov a naftárov, počas ktorých si bývalé kráľovské mesto pripomína slávu a význam čiernych remesiel. A nielen to. Vzdáva hold a uznanie všetkým, ktorí v týchto, pre Slovensko významných priemyselných odvetviach, pracujú. Tento ročník sa navyše niesol v duchu dvadsiateho výročia zápisu mesta Banská Štiavnica na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

VLÁDA PRIKLADÁ NERASTNÝM SUROVINÁM VEĽKÝ VÝZNAM

Slávnostný ceremoniál Dní baníkov, hutníkov, geológov a naftárov sa konal v priestoroch Kultúrneho centra Banskej Štiavnice. Zaplnenému plénu, v ktorom nechýbali ani košickí železiari na čele s prezidentom U. S. Steel Košice Georgeom F. Babcokom a odborovým predákom Mikulášom Hintošom, sa ako prvý prihovoril predseda predstavenstva Slovenskej banskej komory Peter Čičmanec. Vo svojej reči sa zameral najmä na zhodnotenie banskej činnosti za uplynulý rok. Skonštatoval, že vlaňajšok bol pre slovenské firmy pôsobiace v ťažobnej sfére náročný, pretože dobývanie niektorých komodít zaznamenalo útlm. Išlo predovšetkým o ropu, magnezit a vápenec. Naopak, ťažba keramických a žiaruvzdorných ílov, či sklárskych a zlievarenských pieskov mala vzostupný charakter. Ako ďalej poznamenal, vlani sa na Slovensku vyťažilo 33 miliónov ton nerastných surovín.

Prítomných pozdravil aj minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský. V príspevku okrem iného zdôraznil význam nerastného bohatstva pre Slovensko, vďaka ktorému sa znižuje naša závislosť od importu surovín. Taktiež informoval o zámeroch vlády pre najbližšie obdobie v oblastiach energetickej a surovinovej politiky. Štát má, podľa jeho slov, záujem prevziať pod svoju gesciu niekoľko projektov týkajúcich sa rudných baní.

S krátkymi príspevkami predstúpili pred hostí aj minister životného prostredia SR Peter Žiga, štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš, predseda Odborového zväzu pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu Jozef Škrobák a primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babjaková. Spoločným menovateľom všetkých príhovorov bolo vyjadrenie úcty a poďakovania za náročnú prácu baníkom, hutníkom, geológom a naftárom.

OCELIARSTVU MÁ POMÔCŤ AKČNÝ PLÁN EURÓPSKEJ KOMISIE

Slávnostnú reč predniesol aj viceprezident U. S. Steel Košice pre riadenie energetickej efektívnosti a implementácie BAT Vladimír Jacko, ktorý je zároveň aj prezidentom Zväzu hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie SR. V príspevku zhodnotil stav hutníctva za uplynulý rok. "Je všeobecne známe, že ekonomická kríza ako prvá dopadla na hutnícky priemysel a prejavila sa poklesom objednávok. Taktiež si treba uvedomiť, že hutníctvo na starom kontinente v dôsledku ambicióznych plánov Európskej únie v oblasti životného prostredia, znižovania emisií, uprednostňovania zelených energií, ktoré zvyšujú náklady na výrobu, je v značnej nevýhode v porovnaní s krajinami, kde sa takáto politika neuplatňuje," skonštatoval.

OCENENIA SI PREVZALO TRINÁSŤ HUTNÍKOV

Súčasťou slávnostného ceremoniálu Dní baníkov, hutníkov, geológov a naftárov bol aj akt ocenenia dlhoročných zamestnancov. Potešiteľné je, že medzi nominantmi bolo aj trinásť košických hutníkov. Čestný odznak ministra hospodárstva SR Za pracovnú vernosť si odniesli koordinátor dopravného úseku Vysoké pece Miroslav Bodrog, senior konzultant z útvaru GM pre zabezpečenie a rozvoj ľudských zdrojov Miroslav Fedor, vedúci prevádzky Údržba studenej valcovne Vladimír Halgaš, inšpekčný biely murár - koordinátor František Obermann, vedúci oddelenia technickej diagnostiky zariadení Ladislav Radomski, hutný murár - predák RMS, a. s. Košice Ján Varchola a riaditeľ pre financie a správu majetku dcérskej spoločnosti OBAL - SERVIS, a. s. Košice Vasiľ Mackaľ. V ďalšej skupine, ktorá získala čestný odznak ministra hospodárstva SR Za pracovnú obetavosť, boli aj predseda Základnej organizácie OZ KOVO Centrálna údržba Karol Krišica, hlavný manažér pre podporu divízneho závodu Údržba Vladimír Kuruc, riaditeľ útvaru Centrá excelencie Výskumu a vývoja USSE Jozef Sasarák a vedúci oddelenia Prevádzková údržba z dcérskej spoločnosti U. S. Steel Košice - Labortest s. r. o. František Ženčuch. Skupinu vyznamenaných hutníkov doplnili aj viceprezidenti Elena Petrášková a Vladimír Jacko, ktorí si prevzali ocenenie Za zachovanie tradícií. Minister hospodárstva im ho udelil predovšetkým za osobný prínos pri organizovaní 15. Európskych dní baníkov a hutníkov, ktoré sa konali začiatkom júna v Košiciach.

Podvečer osláv patril tradičnému Salamandrovému sprievodu, v ktorom sa jeho účastníci pozdravili so stovkami divákov na hlavnej ulici. Centrom Banskej Štiavnice sa prešli i reprezentanti U. S. Steel Košice. Pútavé divadlo predviedli aj študenti škôl, ktorí v dobových kostýmoch zobrazili výjavy zo života pôvodných obyvateľov Banskej Štiavnice.

Na záver dňa sa konala slávnostná recepcia, na ktorej manažéri firmy osobne zablahoželali oceneným železiarom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...