Vyhľadávanie:

Na štarte aj olympionici

Na štarte aj olympionici

V nedeľu 7. októbra sa v Košiciach uskutoční už 89. ročník Medzinárodného maratónu mieru

Prvá októbrová nedeľa už tradične patrí najstaršiemu maratónu v Európe, ktorý od roku 1924 organizujú atletickí nadšenci v Košiciach. Ako prezrádzajú štatistiky, počet registrovaných bežcov z roka na rok rastie a to nielen v maratóne, ale záujem o štart na košickej trati je aj na sprievodných podujatiach. Okrem klasického maratónu s dĺžkou trate 42 195 metrov je to polmaratón, preteky in-line korčuliarov, handbikerov a vozičkárov na 20 km, štafetová súťaž štvorčlenných tímov nazvaná Getrag maratón 4 x 1/4 kilometra, minimaratón na 4,2 km trati s názvom U. S. Steel Family Run, juniorská štafeta 42 x 1 km a rôzne atletické súťaže pod názvom Atletika hrou.

Po vlaňajšej registrácii na úrovni 6 644 športovcov, čo bol účastnícky rekord, bola hranica 7 000 účastníkov v tomto roku prekonaná ešte 20. septembra. K včerajšiemu dňu sa prihlásilo 7 055 pretekárov zo 49 krajín. Z nich je na maratón zaregistrovaných rekordných 1 003 bežcov (927 mužov a 76 žien) a 1 898 na polmaratón. Tak ako po iné roky, aj teraz budú domáci vytrvalci bojovať na trati MMM o maratónske tituly majstra Slovenska.

Okrem našich bežcov do Košíc zavíta približne dvadsiatka zahraničných maratóncov so statusom Elite. Z nich desiatka mužov disponuje osobnými rekordmi na úrovni 2:10 hod. Viacerí už bežali maratón aj rýchlejšie než je aktuálny traťový rekord MMM 2:08:33 hod., ktorý v roku 2010 utvoril Keňan Gilbert Chepkwony. Medzi favoritov na prvenstvo budú patriť Keňania Bellor Miningwo Yator s osobným časom 2:09:21 hod., Vincent Kiplagat Kiptoo s časom 2:09:22 hod., Baaru Philemon Gitia 2:09:51 hod., Dennis Musembi Ndiso 2:10:51 hod., Etiópčania Belete Mekonen Gezu s časom 2:10:34 hod., Mehari Gebre Baraki 2:10:36 hod., ako aj pretekári, ktorí majú osobné rekordy na hranici 2:11, 2:12 hod. akými sú Keňania David Cherono Toniok s osobákom 2:11:26 hod. a Lawrence Kimwetich Kimaiyo 2:11:46 hod. Na štartovej listine sú aj obaja vlaňajší víťazi, Bieloruska Maryna Damantsevičová (2:32:18 hod.) a u mužov Elijah Kemboi (2:11:15 hod.) z Kene. Zo žien sa prihlásili Etiópčanky Ehitu Kiros Reda s časom 2:34:05 hod. a Makida Abdela Wordofa 2:32:11 hod.

Už tradične sa na MMM pobeží v rámci projektu Po stopách maratónskych legiend juniorská štafeta 42 x 1 km. V tomto roku ponesie táto štafeta meno víťaza košického maratónu z roku 1972 Johna Farringtona z Austrálie. Ten prijal pozvanie organizátorov a ako hosť do Košíc zavíta aj s manželkou po neuveriteľných 40-tich rokoch. Okrem tohto maratónca príde na pozvanie do Košíc aj naša olympijská šampiónka z Vancouveru v biatlone Anastázia Kuzminová, ktorá spolu s našou olympioničkou v maratónskom behu v Londýne Katarínou Berešovou odbehne minimaratón. Na štart minimaratónu U. S. Steel Family Run sa postaví aj prezident našej spoločnosti David J. Rintoul s manželkou Mary.

Čoraz väčšiu popularitu si získava štafeta s názvom Getrag maratón na 4 x 1/4 km, v ktorej sa štvorčlenné tímy snažia štafetovým spôsobom zdolať maratónsku vzdialenosť. V porovnaní s vlaňajškom je už teraz registrovaný približne dvojnásobný počet štafiet. Zo známych mien túto štafetu pobežia primátori Košíc a Bratislavy Richard Raši a Milan Ftáčnik, populárny moderátor Sajfa, bývalý olympionik Marcel Matanin, známy kondičný tréner Ivan Gabovič, či líder hudobnej skupiny No Name Igor Timko. Aj z našej firmy budú na štarte štafety s rôznymi názvami. V jednej z nich s názvom Steelers pobežia na svojich úsekoch aj viceprezidenti USSK Mark Tabler a John Coyne, ich štvorčlennú štafetu doplnia Matthew Tabler a Gabriel Holub.

V polmaratónskej štartovej listine figuruje aj najlepší slovenský chodec Matej Tóth, ktorý obsadil na OH v Londýne 8. miesto v chôdzi na 50 km. Otázkou už len zostáva, či tento atlét dosiahne lepší čas v behu na trati dlhej 21 097 metrov než v chôdzi na 20 km, kde má osobný rekord 1:20:16 hod.

V maratónskom poli sa objaví aj náš zamestnanec z DZ Energetika Jozef Vrábel, ktorý pobeží už svoj stý maratón v živote a bude mať štartové číslo 100.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...