Vyhľadávanie:

Na tatami aj mladí železiari

Na tatami aj mladí železiari

Karate
Mladí železiar Roman Cuprik preberá cenu za 3. miesto v Kata od viceprezidenta Petra S. Richardsona. Cuprik súťažil v kategórii mladších dorastencov.

V športovej hale SOU železničného na Palackého ulici v Košiciach sa konali majstrovstvá Slovenska v karate žiactva a mladšieho dorastu. Vo výbornej atmosfére sa opäť zišla karatistická mládežnícka špička z celého Slovenska. Šampionát bol zorganizovaný na vysokej športovej i spoločenskej úrovni, za čo patrí vďaka jednak organizátorovi Karate klub Kretovič Košice, ale aj generálnemu sponzorovi U. S. Steel Košice. Spoločnosť, podobne ako vlani, aj tento raz výrazne podporila toto vrcholné mládežnícke podujatie.

O hladký priebeh sa tiež pričinili aj dvaja zamestnanci U. S. Steel Košice, a to Július Valenta, ktorý je prezidentom Východoslovenskej únie karate a bojových umení (v skratke VÚKABU) a Eugen Lenorovič, člen výkonného výboru VÚKABU. Náš Július Valenta bol na týchto majstrovstvách vo funkcii hlavného rozhodcu a tak zo svojej pozície zhodnotil priebeh šampionátu slovami:

"Turnaj mal vynikajúcu úroveň, veď sme videli množstvo zaujímavých skvelých súbojov na tatami či už v súťaži Kata alebo Kumite. Aj preto má slovenské karate dobré meno, a to nielen v okolitých krajinách, ale prakticky už v celej Európe. Je vidieť kus obrovskej práce trénerov, ako i samotných pretekárov, ktorí postúpili na tieto majstrovstvá z regionálnych majstrovstiev alebo zo Slovenského pohára. Na záver by som rád poďakoval generálnemu sponzorovi podujatia U. S. Steel Košice za to, že podporuje mládež v jej zdravom vývoji."

Veľmi dobre sa v turnaji prezentovali mladí karatisti z klubu KK Union Košice, ktorí patrili k najúspešnejšiemu tímu na šampionáte. Ich tréner Peter Bozogáň vyzdvihol výkony svojich zverencov takto: "S výkonmi našich borcov som nadmieru spokojný, veď tu v Košiciach spolu získali 11 medailí v kategórii Kumite. Z nich boli tri zlaté, dve strieborné a 6 bronzových a s takouto bilanciou nemôžeme byť nespokojní. Pochvalu si zaslúžia samozrejme medailisti, ale aj ostatní, ako napríklad Michaela Kučerová, Jakub Rabatin, Veronika Jurenková, Tomáš Kubák a ďalší sa prezentovali skvelými výkonmi. V čase, kedy sa konali tieto majstrovstvá sa zároveň v španielskom Tennerife konali majstrovstvá Európy, na ktorých mal svoju premiéru aj náš karatista Peter Šimko. V závere prehral s talianskym reprezentantom a do bojov o medaily nezasiahol. Ale získal aspoň cenné skúsenosti, ktoré mu určite pomôžu v jeho ďalšej kariére."

Na slávnostnom otvorení šampionátu sa okrem iných zúčastnil za generálneho sponzora viceprezident pre informačné technológie Peter S. Richardson, ktorý po skončení súťaží v kategórii Kata dekoroval na stupňoch víťazov najlepších karatistov medailami a odovzdal im aj cenné trofeje.

Z košických piatich klubov celkom dvadsať pretekárov získalo medaily. Boli medzi nimi aj deti našich zamestnancov, z ktorých Katarína Kotúčová sa stala majsterkou Slovenska v Kumite starších žiačok v hmotnosti do 45 kg a Roman Cuprik obsadil v súťaži Kata medzi mladšími dorastencami 3. miesto.

V súťaži Kata sa z košických karatistov na medailových priečkach umiestnili: Kategória dievčatá - 3. Fabiánová (KK Kretovič Košice), ml. žiačky - 1. Hainsová (Zen Shotokan Karatedó Košice), st. žiačky - 3. Kimáková (Metropol Košice), ml. dorastenky - 3. Timková (Zen Shotokan Karatedó Košice) a ml. dorastenci 3. Cuprik (KK Tandem Košice).

V súťaži Kumite medaily získali: KK Union Košice: ml. žiaci - 3. Hirka do 40 kg, 3. Šestina do 35 kg, ml žiačky - 1. Schwartzová do 40 kg, st. žiaci - 1. Klima do 45 kg, 1. Kaleta nad 50 kg, 3. Jakab do 50 kg, 3. Manduľák nad 50 kg, ml. dorastenci - 2. Pástor do 60 kg, 2. Bozogáň nad 65 kg, 3. Jalč do 45 kg, ml. dorastenky - 3. Lipovská do 60 kg.

Metropol Košice: ml. žiaci - 1. Ďurčanský do 35 kg, ml. žiačky - 2. Ďurčanská do 40 kg, st. žiačky - 3. Kimáková do 45 kg a ml. dorastenky - 1. Rácová do 55 kg.

Zen Shotokan Karatedó Košice: ml. dorastenky - 3. Timková do 50 kg.

KK Tandem Košice: st. žiačky - 1. Kotúčová do 45 kg.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...