Vyhľadávanie:

Na Veľký Milič

Na Veľký Milič

Masív Veľkého Miliča je južným pokračovaním sopečných Slanských vrchov  na hranici s Maďarskom. Vrchol Veľkého Miliča (900 metrov nad morom) sa nachádza priamo na hranici
a vedú k nemu turistické značky z oboch krajín.

Najkratší a najpohodlnejší výstup je z maďarskej strany po modrej turistickej značke. Autom prechádzame cez Skároš na hranicu po pekne obnovenej asfaltke. Kúsok za hranicou odbočíme doľava po serpentínovej ceste smerom na László-tanya. Pri turistickej orientácii na Bodó-rét naša cesta autom končí a ďalej pokračujeme pešo po modrej značke. Súčasne nás sprevádzajú aj biele piktogramy rozhľadne. Pohodlná široká lesná cesta neustále stúpa. Keď prichádzame na hranicu, pripájame sa k žltej značke, ktorá kopíruje štátnu hranicu. Necelé 4 km cesty k rozhľadni zvládneme asi za hodinku a pol. Drevená štvorposchodová stavba stojí na maďarskom území a ponúka výhľad na Slovensko aj Maďarsko, ktorému dominuje hlboko pod nami hrad Füzér.  Pod rozhľadňou nám príjemné posedenie ponúka stôl s lavicami a upravené ohnisko.

Po odpočinku sa vraciame najprv po modrej značke, ale sledujúc hraničné kamene odbočíme na vrchol Veľkého Miliča. Od pilóna na vrchole pokračujeme ďalej po žltej značke priamo po hranici. Po ceste sa nám naskytajú obmedzené výhľady na Slovensko, až nakoniec prichádzame na skalné bralo, ktoré dostalo názov Skárošská vyhliadka skutočne právom. Hlboko pod nami sa rozprestiera lúka Malá Márovka a v diaľke vidíme košické sídliská. Za mimoriadne dobrej viditeľnosti sa práve odtiaľto robia legendárne fotografie Košíc na pozadí štítov Vysokých Tatier. Odtiaľto nás čaká už len klesanie na lesnú cestu s odpočívadlom. Tu opúšťame žltú značku. Späť na Bodo-rét nás privedie značka červeného kvetu (Cesta svätej Alžbety).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...