Vyhľadávanie:

Na záver dva prídavky

Na záver dva prídavky

Košičanom hrali mladí hudobníci z Rochestra

"Dnes máme vypredané," vítal v stredu, 11. apríla, prichádzajúcich uvádzač v Dome umenia. Zaplniť koncertnú sálu sa podarilo vyše stočlennému Mládežníckemu filharmonickému orchestru Rochester (Rochester Philharmonic Youth Orchestra) zo štátu New York, ktorý v Košiciach vystúpil v rámci turné po Slovensku, Maďarsku a Poľsku. Program sledovali tiež veľvyslanec USA na Slovensku Rodolphe M. Vallee, prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr s manželkou Susan a viacerí viceprezidenti oceliarskej spoločnosti.

Mladí nadaní hudobníci vo veku 13 až 17 rokov si pre Európanov pripravili skladby z diel obľúbených amerických a stredoeurópskych skladateľov - Leonarda Bernsteina, Georga Gershwina, Antonína Dvořáka a Bélu Bartóka. Za dirigentským pultom stál umelecký vedúci a dirigent David Harman, ktorý orchester vedie od roku 1993. Zároveň pôsobí ako profesor hudby na Univerzite v Rochestri a má na starosti riadenie nielen univerzitného orchestra a jeho aktivít, ale aj Symfonického orchestra v Penfielde.

Publikum si mladí získali hneď úvodnými taktami. Bolo vidieť, že majú z hry radosť, že ich hudba teší. Vyše dvojhodinový program zavŕšili dvomi prídavkami, ktoré si vynútili aplaudujúci poslucháči. Neskôr ich výkon komentoval pre Oceľ východu riaditeľ Štátnej filharmónie Košice Július Klein krátko, ale výstižne: "Hrali s entuziazmom, bolo to výborné."

Chlapci a dievčatá sa vo svoje domovine venujú hudbe intenzívne. Študujú na tridsiatich rôznych verejných i štátnych školách, kde takisto pôsobia v školských orchestroch, dychových skupinách a džezových zoskupeniach. Mnohí z nich navštevujú súkromné hodiny hudby s členmi Filharmonického orchestra Rochester či na hudobných katedrách univerzity, napríklad aj na uznávanej Eastman School of Music v Rochestri. Výkony hudobníkov ocenil po skončení koncertu, ktorý podporila U. S. Steel Košice, aj R. M. Vallee.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...