Vyhľadávanie:

Načrel už do druhej stovky

Načrel už do druhej stovky

Predák aglomerácie Ivan Polakovič s Medailou Prof. MUDr. Jána Kňazovického

"Nie som typ človeka, ktorý má rád publicitu, netúžim po tom, aby ma niekto uznanlivo tľapkal po pleci a nie som ani rád stredobodom pozornosti," zdôrazňoval niekoľkokrát pri našom stretnutí Ivan Polakovič. Hoci, prinajmenšom jeden dôvod na to, aby o ňom ľudia vedeli, má. Už dvadsaťpäť rokov meria každé tri mesiace cestu na transfuziológiu, aby daroval krv. Minulý týždeň si pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi za sto bezpríspevkových odberov prevzal najvyššie ocenenie Slovenského Červeného kríža - Medailu Prof. MUDr. Jána Kňazovického. V polovici júla sa chystá na stodruhý odber.

"Prečo to robím, nad tým som sa extra nezamýšľal, skrátka rád pomôžem a darcovstvo je jedným zo spôsobov ako to robiť...," zauvažoval sympatický organizačný predák z aglomerácie divízneho závodu Vysoké pece, kde pracuje už tridsiaty rok. "Aj moja cesta k darcovstvu sa podobá ceste mnohých iných," zaspomínal na začiatky. "Voľakedy na základnej prezenčnej vojenskej službe sme "museli" a akosi nám to ostalo aj naďalej. Hlavne v období fungovania brigád socialistickej práce bolo darcov v každej niekoľko. Poniektorí pokračujú až do súčasnosti a ja patrím medzi nich. Keď mi aj občas zavolajú z nemocnice, že krv potrebujú, aby niekomu pomohli, idem a tým je to pre mňa vyriešené," zostručnil svoje odpovede na maximum, verný slovám, ktoré povedal na začiatku - tým, čo robí sa necíti byť iný, vzácnejší než ostatní ľudia.

"V poslednom čase sa mi stáva, že si hovorím - naposledy. Napadne mi to vždy, keď vidím okolo seba samých mladých ľudí a sám seba sa pýtam, čo medzi nimi robím... Keď sa však blíži termín ďalšieho možného odberu, už to so mnou zasa "šije" a nakoniec sa do nemocnice vyberiem. V podvedomí sa ozýva aj taký malý škriatok s otázkou či mi krv zoberú, či som zdravý... Chvalabohu, stalo sa mi že ma vyradili málokedy, keď som bol napríklad nachladený, ale dohodli sme si nový termín. Takže, asi to s tým ukončením nemyslím až tak vážne, som rozhodnutý pokračovať," usmial sa.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...