Vyhľadávanie:

Nádejná šachistka na svetovom šampionáte

Nádejná šachistka na svetovom šampionáte

V tureckom meste Antalya sa v novembri konali majstrovstvá sveta mládeže v šachu. Na šampionáte sa hralo v šiestich vekových kategóriách do 8, 10, 12, 14, 16 a 18 rokov. Slovensko reprezentovala v kategórii dievčat do osem rokov Veronika Ucekajová, členka šachového oddielu ŠK Bodva Moldava nad Bodvou, ktorej účasť na svetovom podujatí podporila aj U. S. Steel Košice. Hovorí sa, že jablko nepadne ďaleko od stromu. V jej prípade je to stopercentná pravda, pretože Veronikin otec Ladislav Ucekaj, pracovník pozinkovacej linky 3 divízneho závodu Zušľachťovne, je totiž šachista. Každoročne sa zúčastňoval majstrovstiev USSK v šachu a pravidelne štartuje v šachovej súťaži na našej letnej olympiáde.

Svoju neplnoletú dcéru na majstrovstvách sveta sprevádzal a po návrate nám o jej účinkovaní povedal: "V jej vekovej kategórii v silnej konkurencii štartovalo až 85 hráčok zo 49 krajín sveta. Veronika si počínala veľmi dobre, keď s piatimi víťazstvami a so šiestimi prehrami skončila na 50. mieste. Hralo sa švajčiarskym systémom na 11 kôl s hracím časom 90 minút. Mala veľmi dobrý začiatok, keď zdolala súperku z Nového Zélandu. Potom podľahla šachistke z Iránu, ale v treťom kole zdolala favorizovanú reprezentantku zo šachovej veľmoci z Ruska. Vo štvrtom kole sa stretla s hráčkou z Azerbajdžanu, s ktorou prehrala. V piatom kole si Veronika poradila s ďalšou ruskou šachistkou a viedla na zápasy 3:2. Potom však v ďalších troch kolách prehrala so šachistkami z Luxemburska, Turecka a Poľska. Nevzdávala sa, a dvomi víťazstvami v 9. a 10. kole nad domácou Turkyňou a hráčkou z Talianska, dokázala vyrovnať nepriaznivé skóre z 3:5 na 5:5. Do posledného súboja Veronika nastupovala s odhodlaním vyhrať nad reprezentantkou exotickej krajiny zo Srí Lanky. Súperka však bola nad jej sily a tak bolo sklamanie z prehry obrovské. Ale i tak získala v zápasoch so svetovou šachovou mládežníckou špičkou cenné skúsenosti, ktoré môže v budúcnosti ešte viac zúročiť."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...