Vyhľadávanie:

Najlepšie filmy uvidia aj Košičania

Najlepšie filmy uvidia aj Košičania

Začal sa EKOTOPFILM 2004

Ekotopfilm
V mene generálneho sponzora, ktorým je už po štvrtý raz U. S. Steel Košice, vystúpil na otváracom ceremoniáli viceprezident pre technológiu Michael Fedorenko.

Už po štvrtý krát je generálnym partnerom Medzinárodného festivalu odborných filmov, televíznych programov a videoprogramov, ktorý sa pod názvom EKOTOPFILM 2004 začal v pondelok, 25. októbra, v bratislavskom hoteli Forum a potrvá do piatku 29. októbra, spoločnosť U. S. Steel Košice. Podujatie sa koná pod záštitou prezidenta SR, odbornou garanciou ministerstiev životného prostredia a hospodárstva a v spolupráci s ďalšími trinástimi rezortmi vlády SR.

Na otvorení festivalu, ktoré sa uskutočnilo v zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca, sa v pondelok podvečer zišli desiatky pozvaných hostí. Nechýbal medzi nimi podpredseda vlády SR a minister hospodárstva Pavol Rusko, prvý slovenský prezident Michal Kováč a ďalšie osobnosti kultúrneho a spoločenského života.

V mene generálneho partnera podujatia, ktoré si v svojej 31-ročnej histórii dokázalo získať celosvetový kredit, vystúpil viceprezident U. S. Steel Košice pre technológiu Michael Fedorenko. "Sme radi, že spoločnosť U. S. Steel Košice môže byť už po štvrtýkrát generálnym partnerom tohto festivalu a prispieť tak k šíreniu myšlienky trvalo udržateľného rozvoja," povedal. "Jedným zo základných princípov podnikania našej spoločnosti je ochrana životného prostredia. Výsledkom našich snáh v tejto oblasti je i Cena ministra životného prostredia SR. Svojich zamestnancov vedieme k zvyšovaniu ich ekologického povedomia. Svedčí o tom aj tréningový program environmentálneho vzdelávania zamestnancov - CITE." Ako ďalej dodal, víta najmä skutočnosť, že v rámci programu medzinárodného festivalu sú aj zvláštne projekcie určené pre deti a mládež. "Výchova mladej generácie v oblasti životného prostredia vytvára priestor na budovanie ich budúcej spoločenskej zodpovednosti a zmyslu pre ochranu prírody a zdravia."

Na slávnostnom ceremoniáli udelili organizátori festivalu v poradí už siedmu poctu Honour of Ekotopfilm, ktorú získavajú významné domáce a svetové osobnosti za mimoriadne výkony v oblasti trvalo udržateľného rozvoja, za významné vedecké objavy, či humánne a kultúrne aktivity. Laureátom tohtoročnej pocty sa stal akademik SAV Juraj Hraško.

Do hlavnej súťaže, ako informovala prezidentka festivalového výboru Elena Kohútiková, postúpilo z bezmála 200 prihlásených snímok 121 odborných filmov. Najbohatšie zastúpenie má Nemecko, potom USA. Slovensko do súťaže prihlásilo dvanásť titulov, svoju tvorbu tu prezentujú okrem mnohých európskych štátov aj Kanada a India. Hlavný odborný program je rozdelený do štyroch sekcií - Svet okolo nás a my v ňom, Vplyv priemyselných činností na život človeka I. a II. a Ekológia varuje. Odborná porota, ktorej predsedá Zdenek Filip z Nemecka, pracuje už od štvrtka minulého týždňa. Jej verdikt bude známy v piatok, 29. októbra. Jednu z cien udelí aj spoločnosť U. S. Steel Košice.

Súčasťou festivalu je aj celý rad odborných podujatí, a to v podobe panelových diskusií, seminárov, konferencií či workshopov. V pondelok sa uskutočnila konferencia pedagógov pod názvom Lepšie je keď chcem, ako keď musím zameraná na otázky environmentálnej výchovy a vzdelávania v školách a školských zariadeniach, včera sa hovorilo o priamych zahraničných investíciách na Slovensku a na ďalšom seminári o raste, konkurencieschopnosti a trvalo udržateľnom rozvoji. Do konca týždňa je ešte na pláne besedné fórum na tému Voda v Európskej únii, Vplyv dopravy a dopravných nehôd na život človeka, v rámci panelovej diskusie sa bude rozoberať problematika ochrany spotrebiteľa a obnova bytového fondu.

Filmy sa premietajú dopoludnia i večer, vstup na jednotlivé predstavenia je zadarmo.

Ekotopfilm 2004 - Košice sa uskutoční od 9. do 11. novembra v kine Tatra. Podrobnejšie informácie prinesieme v budúcom vydaní Ocele východu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...