Vyhľadávanie:

Najlepšie relaxuje pri športe

Najlepšie relaxuje pri športe

Lyžiarka Gabriela Sinčáková drží v obrovskom slalome na Jahodnej sériu ôsmich víťazstiev po sebe

Vo februári, konkrétne na sobotu 6. 2. 2016, sa podľa športového kalendára pripravuje jubilejný XX. ročník zimných športových hier na Jahodnej. V rámci tohto podujatia sa uskutočnia lyžiarske preteky zamestnancov USSK v obrovskom slalome a v snouborde. Na základe archívnych materiálov sme zistili, že medzi nami je lyžiarka, ktorá sa zúčastnila všetkých železiarenských pretekov medzi slalomovými bránkami. Je ňou technická pracovníčka účtovania a prenájmu majetku z úseku financovania Gabriela Sinčáková, ktorá v našej firme pracuje od roku 1995. Ako bývalú aktívnu lyžiarku TJ VSŽ ju potešilo, že sa pre zamestnancov začali od roku 1997 organizovať lyžiarske preteky, v ktorých si za tých osemnásť ročníkov, keďže v roku 2007 sa kvôli nedostatku snehu preteky nekonali, vybojovala až jedenásť majstrovských titulov. Z nich osem zlatých medailí získala od roku 2008 po sebe, keď sa až do vlaňajšieho ročníka nepretržite ocitla na najvyššom stupienku víťazov. Dvakrát bola druhá, raz tretia, tri razy skončila na štvrtom mieste a v roku 2006 obsadila v kategórii do 50 rokov šiestu priečku.

„Lyžovanie je môj najobľúbenejší šport, ktorému sa venujem od kategórie najmladších žiakov,“ rozhovorila sa G. Sinčáková, ktorú starší lyžiari i jej rovesníčky v minulosti registrovali pod dievčenským menom Nagyová. „Spolu s bratom Jánom a so súrodencami Hrehorovými, Tichými, Blaškovými a ďalšími členmi lyžiarskeho oddielu TJ VSŽ sme sa v sedemdesiatych rokoch zúčastňovali rôznych pretekov na Slovensku. Mne sa viac darilo v žiackej kategórii. Prvú medailu som získala ako 14-ročná v roku 1976 za 3. miesto na majstrovstvách Slovenska, ktoré sa konali na Skalnatom Plese. S lyžami som pochodila takmer všetky lyžiarske strediská na Slovensku. Štartovala som na Chopku, na Lysej, na Chlebe a často aj v sedle vo Vysokých Tatrách. Lyžiarsku techniku mi cibrili viacerí tréneri, ako Ján Marenčík starší, Reitmayer, Bolčo i Beaufort, ktorí mi dali dobré základy zjazdového lyžovania. Dnes som všetkým vďačná za ich odborné rady, lyžovanie mi totiž natrvalo prirástlo k srdcu. Aktívnemu lyžovaniu som sa nevenovala dlho, naposledy som súťažila medzi slalomovými bránkami pod vedením trénera Mikuláša Blaška ešte počas vysokoškolského štúdia za Veterinu Košice,“ načrtla svoju krátku pretekársku dráhu.

Nebolo to len alpské lyžovanie, ktorému sa venovala. V lete to skúšala s lyžami na vode za vlekom, lákala ju ľahká atletika, počas vysokoškolského štúdia behávala po lesoch s buzolou v rámci pretekov v orientačnom behu. To všetko len tak rekreačne v rámci relaxu. Pred piatimi rokmi sa dala na beh. S priateľom Petrom si najprv vyskúšali kratšie trate, neskôr kilometre v ich nohách pribúdali. V roku 2013 sa G. Sinčáková dokonca odhodlala s ďalšími tromi spolupracovníčkami na štafetový beh v rámci programu MMM v Košiciach. Bez športu však hlavne v lete nikdy nezostáva. V poslednom období holduje počas dovoleniek v Bulharsku lyžovaniu v mori za člnom.

„Tohto roku je v lyžiarskych strediskách málo snehu. Zatrénovať som si však bola ešte vlani 18. decembra v Jasnej. Ale verím, že dovtedy, kým sa opäť po roku stretneme na svahu Jahodnej, bude dostatok snehu a preteky sa uskutočnia,“ neskrýva optimizmus G. Sinčáková.

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...