Vyhľadávanie:

Najlepšie sa darí prevádzke Radiátory

Najlepšie sa darí prevádzke Radiátory

Úspech divízneho závodu Hutnícka druhovýroba - rok bez úrazu

"Nie je ľahké pracovať vo firme, ktorá má vysoké ciele, nároky i očakávania, medzi ktorými je práve bezpečnosť práce na prvom mieste. O to viac si vážim vašu robotu, keď ste pracovali celý rok bez úrazu," prihovoril sa na pracovnom obede vo štvrtok, 17. júla, desiatim manažérom Hutníckej druhovýroby, reprezentantom vyše 660-členného tímu divízneho závodu, prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke. Stretnutie sa uskutočnilo iba zopár dní po tom, čo v Hutníckej druhovýrobe rok nezaznamenali žiadny úraz.

"Vďaka tvrdej a zodpovednej práci, vďaka vašim vodcovským schopnostiam, ste dosiahli vynikajúci výsledok, za ktorý, prosím, poďakujte všetkým kolegom. Som naozaj veľmi rád a úprimne ďakujem každému," vyzdvihol prácu kolektívu druhovýroby prezident. K jeho slovám sa pripojil aj viceprezident pre výrobu Matthew B. Perkins. "V prípade bezpečnosti práce poukazujeme na chyby, na ktoré musíme poukázať, ale oceňujeme aj dobré výsledky," konštatoval. "Určite sa na nich podieľali mnohí zamestnanci, preto tlmočte, prosím, moju vďaku aj im."

Na výsledok je hrdý aj riaditeľ DZ Hutnícka druhovýroba Jaroslav Grutka. "Rok bez úrazu je vynikajúci výsledok a zásluha všetkých," povedal a dodal, že za ostatných desať rokov v závode nemali ani jeden úraz s vážnym postihnutím zamestnancov. Väčšinou išlo o úrazy, ktoré nesúviseli priamo s výkonom povolania, napríklad nepozornosť pri chôdzi. Najlepšie sa v bezúrazovej práci darí prevádzke Radiátory. V 251-člennom tíme sa posledný úraz prihodil pred viac ako tromi rokmi, v apríli 2005.

"Jedným z najrizikovejších pracovísk je expedícia - nakládka rúr, práve tu sme za ostatné tri roky urobili veľa pri eliminovaní rizík. Väčšinu nebezpečných činností, najmä ručnú manipuláciu s rúrami, sme mechanizáciou odstránili. Stále sa však presviedčame, že bezpečnosť práce je kontinuálny proces a že vždy je čo zlepšovať. Najmä v postoji zamestnancov k bezpečnosti - vlastnej i spolupracovníkov. Niektorí majú ešte snahu, keď si myslia, že nie sú videní, predpisy porušovať. Je to teda oblasť, na ktorú sa chceme viac zamerať."

Počas takmer poldruhahodinového stretnutia "druhovýrobári" poukázali na niektoré problémy súvisiace s bezpečnosťou práce. Majster elektroúdržby prevádzky Rúrovne Pavol Kožej poznamenal, že zamestnanci dostávajú prostredníctvom bezpečnostných bleskoviek veľmi veľa informácií o úrazoch v korporácii, opýtal sa preto, či by nebolo možné robiť výber. Pripojil sa vedúci prevádzky Radiátory Peter Fudor, ktorý navrhol spájať bezpečnostné bleskovky s rovnakou príčinou úrazu do jedného všeobecného bezpečnostného kontaktu. Zaujímal sa tiež o to, prečo v ostatnom čase nie sú vybrané bezpečnostné bleskovky súčasťou týždňového bezpečnostného balíka. Prezident i viceprezident vysvetlili systém práce s dokumentmi a prisľúbili zaoberať sa pripomienkami.

Hostia sa zaujímali tiež o systém bezpečnosti práce v amerických prevádzkach U. S. Steel. "Snažíme sa z obidvoch systémov, slovenského i amerického, urobiť dva identické systémy," povedal M. Perkins. "Niektoré poznatky a skúsenosti zo Slovenska prenášame do USA a naopak. Napríklad nový bezpečnostný postup pre prácu v uzavretých priestoroch vznikol v Spojených štátoch a implementovali sme ho na Slovensku." "Porovnávame pritom legislatívu a všetky kroky konzultujeme s odborovou organizáciou, ktorá musí zmeny v pracovných postupoch odsúhlasiť," dodal G. Babcoke. Zamestnanci druhovýroby sa tiež posťažovali na susedov z blízkej zlievarne, ktorá im splodinami znepríjemňuje životné a pracovné prostredie. Prezident spoločnosti bude kontaktovať majiteľa a požiada ho o nápravu.

Na záver si účastníci pracovného obeda - riaditeľ DZ HD Jaroslav Grutka, hlavný manažér DZ HD Vladimír Timko, vedúci prevádzky Rúrovne Ladislav Pásztor, vedúci prevádzky Radiátory Peter Fudor, vedúci oddelenia vývoj a renovácia DZ HD Atila Vozár, majster zváracej linky 2 prevádzky Radiátory Ján Mačaj, majster špirálovo zváraných agregátov a úpravní prevádzky Rúrovne Ján Šárik, majster elektroúdržby prevádzky Radiátory Marián Tomko, majster elektroúdržby Rúrovní Pavol Kožej a inšpekčný a revízny technik strojných zariadení DZ Hutnícka druhovýroba Jozef Hajduk prevzali diplomy, ako prejav verejného ocenenia za rok práce bez úrazu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...