Vyhľadávanie:

Náš deň v tábore

Náš deň v tábore

Dievčatá by radi prišli aj na budúci rok

Tábor
Sestra Julka učí dievčatá vyšívať.

V máji tohto roku sa zástupcovia spoločnosti U. S. Steel Košice a Nadácie Dubnické opálové bane dohodli na spoločnom projekte - letnom tábore opálových permoníkov pre rómsku mládež vo veku od dvanásť do šestnásť rokov. Šesť z desiatich týždenných turnusov obsadí viac ako šesťdesiat rómskych detí, najmä z Lunika IX, ostatné štyri turnusy tak, ako po minulé roky, mladí ľudia z okolia bane.

"Ako vyzerá taký bežný deň, čo všetko robíte?" opýtali sme sa počas našej návštevy minulého týždňa desiatich rómskych dievčat z Luníka IX, ktoré sú už v siedmom turnuse letného tábora opálových permoníkov pri Dubníku. Keď sme prichádzali ku chatke, kde sú ubytované, privítali nás zvedavé a usmievavé. Niektoré z nich sú v tábore po druhýkrát a tešili by sa, keby mohli prísť aj na budúci rok.

Nikola, Veronika, Martina, Blanka, Lucia, Mária, Klaudia, Simona, Denisa a Veronika vo veku od 10 do 15 rokov si v tomto tábore vytvorili pekný kamarátsky vzťah, ktorý potom realizujú vo svojom spoločnom nažívaní, práci a každodennom režime. Ráno, po budíčku, dievčence upravia postele a utekajú na rannú rozcvičku. Po nej pripravia raňajky a spoločne ich zjedia, potom, keď je dobré počasie, idú čistiť okolie baní. Po práci si sami navaria obed, poobede umyjú riad a potom sa venujú rôznym spoločensko-športovým hrám ako sú hľadanie pokladov, biges, futbal, preťahovačky.

Večer si urobia ohník, opekajú špekáčiky, spievajú a ak prší alebo je vonku chladno, učia sa vyšívať, štrikovať a variť rôzne špeciality. V čase našej návštevy varili chutný vyprážaný ovčí syr s hranolkami. Dievčatá si vlastne sami varia, upratujú, perú, avšak toto všetko by nezvládli bez pomoci Gabiky, Mariána, Julky a kaplána Čuríka.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...