Vyhľadávanie:

Náš tím nenašiel premožiteľa

Náš tím nenašiel premožiteľa

Medzinárodná súťaž Železný hasič - Košice 2015

Kto prišiel minulý týždeň vo štvrtok 7. mája 2015 krátko po poludní na parkovisko pred Atriom Optimy na oslavy Dňa hasičov, nemohol neobdivovať výkony chlapov, ktorí vykonávajú jedno z najdôveryhodnejších povolaní na svete. Okrem tradičnej prehliadky hasičskej a záchranárskej techniky, ukážok zásahov či rôznych súťaží, ktoré si užili predovšetkým deti, sa tu totiž konal už dvanásty ročník medzinárodnej súťaže profesionálnych hasičov Železný hasič - Košice 2015 v disciplínach TFA. Súťaž je neoddeliteľnou súčasťou podujatí v kalendári Ministerstva vnútra SR. Oslavy, ktorými si hasiči uctili svojho patróna sv. Floriána, pripravilo Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

Do bojov o tohtoročný titul Železný hasič sa s vervou pustilo vyše štyridsať profesionálnych hasičov zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky i Rumunska. A už tradične sa na štart náročnej trate postavili aj Adrián Ficík, Marián Veľk a Michal Onda reprezentujúci Závodný hasičský útvar U. S. Steel Košice. Súťaž poriadne preverila fyzickú i psychickú pripravenosť hasičov. Úlohou súťažiacich bolo najprv po pripnutí sa na istiace lano vybehnúť po konštrukcii lešenia na vežu do výšky ôsmich metrov, vytiahnuť hore pomocou lana stočenú hadicu a "zbehnúť" dole. Tu na nich čakala ďalšia úloha. Uchopiť stočenú hadicu a prúdnicu a prekonať s nimi 35 metrov dlhú prekážkovú dráhu, pribehnúť k rozdeľovači, rozvinúť hadicu, pripojiť ju k rozdeľovaču a so zapojenou prúdnicou vbehnúť na stanovište. Nasledovalo zvládnutie slalomu medzi šiestimi kužeľmi, prelezenie 1,2-metrovej prekážky a prechod 4-metrovej lavičky. Po tom, čo zavodnené vedenie s pripojenou prúdnicou roztiahli po gumovej podložke do vzdialenosti 30 metrov, museli ešte 60-krát udrieť do tzv. hammer boxu šesťkilovým kladivom, s dvomi prenosnými hasiacimi prístroji podliezť päť prekážok a napokon premiestniť figurínu človeka vážiacu 50 kilogramov cez trojmetrové potrubie o priemere jeden meter a potom ju dostať do desať metrov vzdialeného cieľa. To všetko v plnej hasičskej zbroji v zásahovom odeve, rukaviciach, obuvi, prilbe s autonómnym dýchacím prístrojom a s ochrannou maskou. Skutočne riadna "makačka". A to pod bedlivým zrakom hodnotiacej komisie. Aj to najmenšie zaváhanie, nepresnosť, chyba či nedodržanie stanovených pravidiel stáli nádejných adeptov na titul trestné sekundy...

Ako to napokon dopadlo? V súťaži družstiev nenašiel tím z U. S. Steel Košice - Adrián Ficík, Marián Veľk a Michal Onda premožiteľov a obsadil prvé miesto. Medzi jednotlivcami zvíťazil Jaroslav Sehnálek z Olomouca, druhý bol Erik Remák z Michaloviec a tretí Adrián Ficík z U. S. Steel Košice. V prvej desiatke sa ešte na 5. mieste umiestnil Marián Veľk a Michal Onda skončil na 13. priečke.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...