Vyhľadávanie:

Naše aktivity počas kandidatúry

Naše aktivity počas kandidatúry

Košice sa uchádzajú o titul Európske mesto športu

Po tom, čo Košice boli v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry, sa snažia získať ďalší štatút. V budúcom roku sa budú uchádzať o získanie titulu Európske mesto športu 2016. Projekt riadi Európska komisia v Bruseli a realizuje ho prostredníctvom Asociácie európskych miest športu (ACES Europe).

ACES Europe kategorizuje mestá podľa počtu obyvateľov. Mestá s počtom obyvateľov do 499 tisíc, ako aj Košice, sú zaradené v skupine miest ako Európske mesto športu. Mestá s počtom obyvateľov nad 500 tisíc sú v kategórii Európske hlavné mesto športu. Asociačná komisia môže v našej kategórii vybrať z 27 členských štátov EÚ maximálne deväť uchádzačov.

Rok 2015 je rokom kandidatúry. Komisia počas návštevy v našom meste posúdi, vyhodnotí a rozhodne o tom, či sú Košice oprávnené stať sa v roku 2016 držiteľom titulu Európske mesto športu. Celý projekt je zameraný na popularizáciu a rozvíjanie širokého okruhu pohybových aktivít pre všetky vekové skupiny. Projekt nepodporuje výkonnostný ani vrcholový šport a nie je ani z EÚ finančne podporovaný.

Záujem nášho mesta vychádza z toho, že šport a aktívne športovanie sú obyvateľom Košíc blízke, čo dokumentuje ich početná účasť na rôznych podujatiach počas celého roka. Oprávnenie stať sa držiteľom titulu EMŠ pre rok 2016 vyžaduje zapojiť do všestranných pohybových aktivít všetky vekové a zamestnanecké skupiny obyvateľov mesta Košice, ku ktorým neoddeliteľne patrí spoločnosť U. S. Steel Košice.

Firma pravidelne organizuje športové podujatia pre svojich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov, ktoré majú dlhoročnú tradíciu. Preto ich považujeme za veľmi dôležitého reprezentanta pri obhajobe ambícií mesta získať v roku 2016 titul EMŠ. Devätnásť ročníkov zimných športových hier a jubilejných 25 ročníkov letných športových hier a ďalšie tradičné športové podujatia, organizované divíznymi závodmi a odborovými organizáciami v USSK, to len potvrdzujú.

Prebiehajúci hokejový turnaj o majstra USSK a súťaže v zimných lyžiarskych športoch v tomto roku sú dobrým signálom naplnenia požiadavky, ktoré Košiciam uložila Asociácia európskych miest športu. Ďalšie športové aktivity v roku 2015, ako dlhodobý futbalový turnaj o majstra USSK a letné športové hry v trinástich športových odvetviach, sú zárukou, že železiari sa aktívne zapoja do projektu významne reprezentujúceho mesto Košice v európskom priestore.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...