Vyhľadávanie:

Naši v bielej stope

Naši v bielej stope

V uplynulom týždni sa cez víkend konal v Českom Bedřichove pri Liberci už 41. ročník lyžiarskych vytrvalostných pretekov Jizerská 50-ka. Preteky boli aj v tomto roku súčasťou medzinárodného seriálu v behu na lyžiach klasickou technikou FIS Marathon Cup. Od prelomu tisícročí je toto podujatie tiež zaradené do seriálu Worldloppet, ktorý zastrešuje 14 najvýznamnejších a zároveň najdlhších pretekov v bielej stope na svete. Význam tohtoročného behu zvýraznila aj účasť niektorých hlavne severských špičkových vytrvalcov z minulých rokov, ale i zo súčasnosti. Ozdobou bol držiteľ 12 medailí zo ZOH (z toho osem zlatých) legendárny Nór Björn Dählie, ale i majster sveta, jeho krajan Frode Estil. Ako prvý však cieľovou páskou 50-km behu nakoniec prešiel Anders Aukland z Nórska v čase 2:12:32 hod. pred Švédom Oskarom Svärdom.

Medzi štartujúcimi boli aj traja reprezentanti U. S. Steel Košice, účastníci našich zimných i letných olympiád - Bartolomej Ištoňa zo Studenej valcovne, Jozef Sciranko zo Zušľachťovní a Anton Varholák zo ZHD. Naši bežci nepatrili medzi začiatočníkov, sú to skúsení lyžiari, tradiční účastníci seriálu svetových behov.

Ako sa im v pestrofarebnom pelotóne v bielej stope darilo? Hovorí jeden z nich, B. Ištoňa: "Preteky boli po organizačnej stránke na vysokej svetovej úrovni. Príjemným a nečakaným prekvapením bolo, že štartérom Jizerskej päťdesiatky bol prezident Českej republiky Václav Klaus, ktorý výstrelom poslal na trať vyše štyri tisíc štartujúcich lyžiarov a lyžiarok. Nie všetci z nich absolvovali 50 km, niektorí si vybrali polovičnú trať. Z nás sa najlepšie darilo Jožovi Scirankovi, ktorý 50 km pokoril v čase 3:29:16 hod., mne namerali v cieli čas 3:52:39 hod. a Tonovi Varholákovi 4:48:12 hod. Boli to pre nás výborné výsledky, ktoré sme dosiahli i napriek pomalšiemu snehu s klistrovým mazaním voskov. Pre nás to bola veľmi dobrá príprava na blížiaci sa beh zimnej olympiády na Kojšovskej holi. Chystáme sa v tejto zimnej sezóne aj na ďalšie preteky, napríklad na Bielu stopu v Kremnici, ale aj na najslávnejšie podujatie v rangu dlhých behov, akým je Vasov beh na 90 kilometrov vo Švédsku."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...