Vyhľadávanie:

Náučný chodník čakajú terénne úpravy

Náučný chodník čakajú terénne úpravy

Dobrovoľníci po druhý raz v Botanickej záhrade v Košiciach

Botanická záhrada v Košiciach je v tomto období mimoriadne krásna. Farebnosťou žiaria a vôňou opantávajú nielen interiéry expozičných skleníkov, ale aj vonkajšia plocha areálu. Ideálne miesto na príjemnú a zároveň i poučnú prechádzku v centre mesta. Záhrada na Mánesovej ulici priťahuje aj našich dobrovoľníkov. Vlani i tento rok sa po voľných miestach zaprášilo hneď. Treba však jedným dychom povedať, že minuloročná skupina tu po sebe zanechala kus dobrej práce. Vybetónovali podstavec pod voliéru pre vzácny ihličnan Wollemi Pine, o ktorom si vedci mysleli, že vyhynul už pred dvomi miliónmi rokov, opravili chodník na ekologickej náučnej ploche, čistili a natierali lavičky, pleli v škôlke okrasných drevín... Vedúci oddelenia dekoratívnej flóry Róbert Gregorek si aj po roku pochvaľuje nasadenie železiarov a kvalitnú robotu pri obnove chodníka.

Zahanbiť sa určite nedajú ani tohtoroční dobrovoľníci, ktorí sa, podobne ako minulý rok, zoskupili najmä z kolegov vedenia spoločnosti. A aká práca na nich čaká? Po roku treba znovu natrieť lavičky, drevené i liatinové časti, trpezlivé ruky potrebujú aj pareniská, kde je stále čo plieť. Domáci však budú zručných pomocníkov potrebovať najmä pri obnove náučného chodníka.

"Ide o súčasť záhrady, kde môžu návštevníci vidieť nielen vzácne rastlinstvo, ale postupne tu pribúdajú aj drobné zvieratá. V rámci prvej etapy prác plánujeme upraviť časť nástupu na náučný chodník. Na približne sto metrovom úseku to budú najmä terénne úpravy, ktoré zvýšia bezpečnosť návštevníkov. Chodník chceme vyčistiť, opraviť schody z agátovej pologuľatiny a tiež rozšíriť odpočívadlo," priblížil rozsah činností R. Gregorek. Neďaleko sa zo zeme dvíhajú aj základy nového dreveného altánku. Do 18. júna bude hotový. Výstavba jeho "dvojníka" na blízkej lúke bude pokračovať aj počas pracovnej soboty. "Ak by sa nám to podarilo, radi by sme ich spoločne s vašimi dobrovoľníkmi natreli ekologickým lakom," dodal šéf oddelenia dekoratívnej flóry. A ak bude pršať? "Mysleli sme aj na túto možnosť. Presťahujeme sa do skleníkov, kde môžeme tiež natierať konštrukcie a ošetrovať dreviny."

Skupina približne päťdesiatich dobrovoľníkov sa teda isto nudiť nebude. Odmenou za robotu bude pre všetkých možnosť vidieť tropické motýle z rôznych častí sveta. Jedinečná výstava je pre verejnosť v expozičnom skleníku sprístupnená do konca júna tohto roku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...