Vyhľadávanie:

"Nečakali sme, že to bude taký bohatý dar..."

"Nečakali sme, že to bude taký bohatý dar..."

Zásielka zdravotníckeho materiálu a pomôcok z USA pre domovy dôchodcov na Slovensku dorazila minulý týždeň

Tisícky kilometrov, až spoza "veľkej mláky", z USA, putoval na Slovensko veľký, vyše dvanásť metrový kontajner. Plný nových i používaných zdravotníckych pomôcok za viac ako štyridsaťtisíc dolárov. Odosielateľom nebol nikto iný než Joseph T. Senko, slovenský honorárny konzul v Pensylvánii, zakladateľ Kultúrneho združenia západopensylvánskych Slovákov, ktoré zachováva a šíri slovenskú kultúru v USA.

K našej krajine má veľmi blízky vzťah. Rád sa sem vracia. Aj dvakrát do roka. Naposledy predovšetkým kvôli stretnutiu s príslušníčkami Rádu sestier sv. Františka z Assisi, aby sa s nimi dohodol na konkrétnej pomoci vybraným domovom dôchodcov na východnom Slovensku i v Bratislave. Slovo dalo slovo, ktoré sa minulý týždeň vo štvrtok, 9. októbra, stalo skutočnosťou. Vďaka spolupráci viacerých subjektov. Joseph Senko zásielku, ktorú darovala Nadácia Brother´s Brother Foundation z Pittsburghu, pripravil, prepravu uhradila spoločnosť U. S. Steel Košice, všetku potrebnú administratívu so slovenskou vládou pomáhalo koordinovať Veľvyslanectvo USA v SR.

"Pomoc, ktorej sa nám dostalo, sa veľmi zíde," prezradila uprostred obrovského množstva škatúľ s rukavicami, hygienickými rúškami, výstužami, elastickými obväzmi, dezinfekčnými tampónmi, bandážami, chirurgickými nástrojmi, ale i invalidnými vozíkmi a polohovateľnými lôžkami, krátko po ich vyložení z kamióna v Bardejove, zástupkyňa riaditeľky Domova dôchodcov a Penziónu Čergov Mária Varjanová. "Staráme sa tu o bezmála deväťdesiat starkých. Nečakali sme, že to bude taký bohatý dar. Je toho naozaj dosť," konštatovala. Až toľko, že v domove uvažujú, že sa s časťou špeciálnych zdravotníckych pomôcok a nástrojov podelia s inými zdravotníckymi zariadeniami v meste. Napríklad tamojšou nemocnicou.

Spokojní boli aj v Domove dôchodcov a Domove sociálnych služieb pod Duklou, vo Svidníku. Toto zariadenie vzniklo v roku 1965, má kapacitu 128 lôžok. Pre ľudí na starobnom dôchodku, ale aj zdravotne postihnutých. Do vykladania tovaru sa pustilo niekoľko zamestnancov, vrátane vedúceho sociálneho úseku Dušana Vaňka. A jeho reakcia? "Dar nám nesporne pomôže. Už aj vzhľadom na rozpočet, s ktorým hospodárime. Rukavice, sprchovacie stoličky či invalidné vozíky, ale aj iný zdravotnícky materiál, sú pre našich obyvateľov veľmi, veľmi potrebné..."

Dodajme ešte, že nečakanému daru sa potešili aj v Dome pokojnej staroby J. F. Colbrieho na Južnej triede v Košiciach.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...