Vyhľadávanie:

Nie je trasa ako trasa

Nie je trasa ako trasa

Ešte raz na tému cestovné pre železiarov

Zdraženie cestovného v mestskej hromadnej doprave medzi železiarni stále rezonuje. Viacerí, medzi nimi aj Peter Valko, považujú sadzbu určenú pre cestujúcich do U. S. Steel Košice, za poškodzujúcu. "Náš podnik už niekoľkokrát prispel DPMK finančnou čiastkou a technikou na opravy a rekonštrukcie električkovej koľajovej dráhy. Takáto diskriminujúca sadzba pre zamestnancov USSK má byť odmenou za poskytnutú pomoc?" tlmočil Oceli východu písomne svoj názor. "Neobstojí tvrdenie DPMK, že do vstupného areálu cestujú aj iní ľudia, nielen zamestnanci USSK. Tých iných ľudí je iba zlomok percenta. Ja takúto sadzbu chápem ozaj ako nespravodlivú."

Hutnícka spoločnosť košickým dopravárom naozaj v uplynulých rokoch viackrát pomohla. Finančne i materiálne. Vždy so zámerom skvalitniť prepravu cestujúcich. V rokoch 2002 až 2006 to bola pomoc za vyše 14,5 milióna korún. Peniaze boli určené na výmenu výhybiek, koľajníc, úpravu štrkového lôžka, opravu koľajníc, vybudovanie prístreškov na Sídlisku nad jazerom a na výstupných zastávkach z mesta a z USSK, na ukončenie rekonštrukcie slučky v areáli USSK, vymaľovanie stĺpov pozdĺž trate Moldavská - Vstupný areál U. S. Steel Košice. Vlani darovala firma dopravnému podniku dva milióny korún, aby za ne kúpil a namontoval temperovacie telesá do vleku 28 kĺbových autobusov, aby kúpil a vymenil vykurovacie telesá v 45 autobusoch, poškodené tesnenia dverí v 50 autobusoch, kúpil a opravil interiéry autobusov - vymenil poškodené sedačky, podlahovú gumu a umakart a aby tiež vymenil jazyky v dvoch výhybkách vo vstupnom areáli. Termín realizácie poslednej akcie bol určený na 31. mája 2007.

Ak budú železiari cestovať drahšie, budú cestovať aj kvalitnejšie? Opýtala sa Oceľ východu na nedávnej tlačovej besede generálneho riaditeľa DPMK, a.s., Michala Tkáča. "Verím, že to tak bude, že sa postupne kvalita prepravy zlepší," odpovedal, pričom pripomenul aj spoluprácu s U. S. Steel Košice. Investície v najbližšom období chcú dopravári orientovať na nákup nových autobusov, po 20 v rokoch 2007, 2008 a 2009, modernizáciu potrebujú aj električky. Z 18 električiek typu KT8 je po obnove šesť. Náklady na modernizáciu jednej dosahujú 35 miliónov korún. Rekonštrukciu potrebujú trate v úseku obchodné centrum Važec - Branisko, doplniť treba označovače k zadným dverám dopravných prostriedkov, automaty na cestovné lístky, dispečerské stanovištia, investovať chcú aj do výpočtovej kancelárskej techniky a dobudovať parkovisko na Bardejovskej ulici. Do konca roka plánujú optimalizovať linkové vedenie, aby viac vyhovovalo požiadavkám cestujúcich. Na obnovu vozového parku pred nadchádzajúcou zimou chcú použiť 130 miliónov korún.

A ako vnímajú postreh P. Valka? "Tvorba ceny za prepravu pri novej tarife vychádzala z odborných prepočtov. Je nesporné, že vzdialenosť Košice - Vstupný areál USSK je nepomerne väčšia, než priemerná vzdialenosť prepravy na mestských linkách. Zvýšenú sadzbu v tarife TZR môže verejnosť vnímať ako nespravodlivú, no zvýšenie sa netýka len zamestnancov USSK, ale rovnomerne všetkých cestujúcich," konštatoval riaditeľ dopravy a techniky Róbert Nagy. "Udržanie súčasných starých cien bolo neúnosné, zmena tarify vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu podniku bola nevyhnutná. DPMK je povďačný za poskytnutú pomoc, ktorá pomohla riešiť najpálčivejšie technické problémy týkajúce sa nielen prepravy zamestnancov USSK, ale aj ostatných cestujúcich. Doteraz sme ešte nezrealizovali všetky akcie z finančného daru, no v priebehu leta sa postupne počas väčších prehliadok autobusov realizujú tak, aby boli vozidlá v zimných mesiacoch pripravené na sťaženú prevádzku."

Súhlasíme čiastočne. Vzdialenosť Košice - vstupný areál je bezpochyby väčšia, než priemerná vzdialenosť prepravy na mestských linkách, nie je však väčšia ako vzdialenosť Košice - mestská časť Šaca, kde budú cestujúci od nedele tohto týždňa cestovať lacnejšie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...