Vyhľadávanie:

Nové občianske združenie

Nové občianske združenie

Prezident Christopher Navetta a viceprezident Miroslav Kiraľvarga medzi dôchodcami

Nadácia
Medzi bývalých železiarov, dnes už dôchodcov, ktorí si v uplynulých dňoch vytvorili občianske združenie Jeseň života, prišli prezident U. S. Steel Košice Christopher Navetta a viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga.

Viac ako dva a pol tisíc bývalých hutníkov evidujú v Klube dôchodcov, ktorý vznikol pred niekoľkými rokmi pri nadácii Rytmus tretieho veku. Dnes je nadácia v likvidácii, klub však nezanikol. Stratu možností naďalej sa stretávať, pomáhať si a vyvíjať rôznu záujmovú činnosť, ako mnohí ľudia, stále sa hrdo hlásiac k hutníckemu fachu tvrdia, by niesli veľmi ťažko. Dali sa preto dokopy a za výdatnej podpory spoločnosti U. S. Steel Košice založili občianske združenie Jeseň života. V pondelok 31. mája popoludní privítali medzi sebou prezidenta U. S. Steel Košice Christophera Navettu a viceprezidenta pre ľudské zdroje Miroslava Kiraľvargu.

"Chceli by sme sa vám osobne poďakovať za to, že ste nám pomohli zachrániť prevádzku súčasných priestorov klubu, v ktorom sa dôchodcovia môžu stretávať a udržať si tak primeranú kvalitu života," prihovorila sa hosťom predsedníčka správnej rady novovzniknutého občianskeho združenia Zita Bubenková a skonštatovala, že dosiahnutím penzijného veku sa u človeka podstatne mení sociálne postavenie. "Odchod do dôchodku prináša so sebou celý rad ekonomických, sociálnych a zdravotných problémov, ktoré si vyžadujú zvláštnu pozornosť. Práve preto sa niekoľko dobrovoľníkov rozhodlo založiť OZ Jeseň života, ktorého cieľom je podpora zdravotnej a sociálnej starostlivosti a rozvoj kultúrno-spoločenského života dôchodcov."

V súčasnosti, ako informoval predseda klubu Aladár Szabó, pracuje v združení päť komisií - organizačno-sociálna, kultúrno-vzdelávacia, zdravotná, rekreačno-zájazdová a športová. Všetky vyvíjajú bohatú činnosť. V klube, ktorý je otvorený denne od dvanástej do sedemnástej hodiny, je pre všetkých k dispozícii i knižnica s vyše dvetisíc titulmi kníh a fitness centrum.

Príjemná, priateľská atmosféra i výborná nálada sa niesli celým, bezmála hodinovým stretnutím, ktoré spestrilo i vystúpenie členov spevokolu. Hovorilo sa o všeličom. O plánoch združenia, jeho podpore zo strany spoločnosti, súčasnom dianí vo fabrike, podnikateľských aktivitách huty, ale aj o najobyčajnejších ľudských radostiach a strastiach. Prezident Christopher Navetta svoje potešenie so stretnutia s dôchodcami, ktorí vo firme zanechali kus svojho života, netajil. Boli to práve bývalí hutníci, s ktorými sa ako prvými stretol na oficiálnom podujatí len niekoľko dní po svojom nástupe do funkcie. "Obdivujem vašu energiu," nechal sa počuť po tom, čo si so záujmom vypočul bohaté plány členov združenia. "Život človeka, ktorý odchádza do dôchodku, sa nekončí, preto veľmi oceňujem váš aktívny klubový život. Venujete mu vynikajúcu pozornosť," uznanlivo skonštatoval prezident a ocenil dobrú organizáciu a zameranie jednotlivých komisií. A ako dodal, inak to ani nemôže byť. Združenie vytvorili a pracujú v ňom ľudia, ktorí svoje schopnosti, najmä organizačné, nadobudnuté na svojom bývalom pracovisku, zúročili na dobrú vec. Nielen pre seba, ale aj budúce generácie dôchodcov - hutníkov.

Prezident prisľúbil, že podpora klubu zo strany spoločnosti U. S. Steel Košice bude pokračovať. Mnohých bývalých železiarov, ktorí sa neprestali zaujímať o život vo fabrike, potešili informácie o tom, že sa spoločnosti darí, že investuje do nových technológií, životného prostredia i infraštruktúry s cieľom zabezpečiť dlhodobú prosperitu huty.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...