Vyhľadávanie:

Novinky v MHD, zmeny aj v areáli huty

Novinky v MHD, zmeny aj v areáli huty

Cestujúcich v Košiciach čakajú od 14. decembra zmeny

Od nedele, 14. decembra, si budeme musieť znovu zvykať na zmeny v mestskej hromadnej doprave. Najvýraznejšie sú v autobusovej doprave - dotknú sa 21 liniek. Ide o úpravu trás a posilnenie spojov v meste, prímestských častiach Lorinčík, Krásna a Pereš a posilnenie spojov, ktorými cestujú zamestnanci do U. S. Steel Košice.

Vetvy autobusových spojov RA2b a RA8a budú zrušené. Spoje linky RA2a počas pracovných dní po 6.35 hod. a linky RA2b na 7. hodinu nebudú premávať. U niektorých liniek a pracovných zmien sa mierne posilňuje kapacita, inak sa polohy spojov zjednocujú a prispôsobujú zmenám vo vnútrozávodnej doprave USSK.

Na autobusovej linke RA 1 zriaďuje DPMK vetvu A (spoj do železiarní cez pracovné dni na 7.00 hod. s trasou Poľov - VA USSK). Na linke RA 2 sa ruší vetva B (spoj do železiarní cez pracovné dni na 7. hodinu s trasou Maša - Pereš - Poľov - VA USSK). Na linke RA 3 sa zriaďuje vetva B (predĺženie vybraných spojov v smere zo železiarní až na zastávku Starozagorská). Na linke RA 8 sa ruší vetva A (všetky spoje budú premávať už od zastávky Železiarska - označené ako RA 8).

Na linke č. 26 (Šaca - VA USSK) obnovuje DPMK súvislú prevádzku po celý deň s intervalom maximálne 60 minút - aj medzi 19. a 21. hodinou.

Od 14. decembra dochádza k zmenám aj vo vnútrozávodnej doprave U. S. Steel Košice. Informoval o nich predák zamestnaneckej dopravy USSK Jaroslav Havrila. "Na 1. pracovnú zmenu v smere k Vysokým peciam bude namiesto siedmich spojov premávať päť, na siedmu hodinu pôjdu len dva spoje. Smerom k Oceliarni 1 pôjdu na siedmu hodinu len dva spoje. Smerom k valcovniam na siedmu hodinu tiež dva spoje. Na prvú pracovnú zmenu v smere k hutníckej keramike budú namiesto šiestich spojov premávať štyri. Spoje na osemnástu hodinu, ktoré premávali počas opravy vysokej pece samostatne k Vysokým peciam a Oceliarni, znovu spájame do jedného spoja. Rušíme samostatné spoje na prvú pracovnú zmenu smerom k opravám oceliarní. Na túto zastávku budú zachádzať spoje s odchodom o 5.30 a 5.45 hod. zo zastávky oceliareň 2. Rušíme spoj o 15.10 hod. na trase Vápenka - Vysoké pece - Oceliareň 1 - Vstupný areál."

Od januára 2009 cestovanie MHD zlacnie. Ceny lístkov budú nižšie o jeden až štyri centy. Základný 30-minútový lístok nebude stáť 0,56 centov, ale 0,55 centov, 30-minútový zľavnený bude lacnejší o dva centy, čo je v prepočte zľava 47 halierov. Na cestovnom MHD ušetria ešte viac tí cestujúci, ktorí si kupujú 24-hodinový lístok. Pri základnom 1,13 halierov a pri kúpe 7-dňového lístka korunu 33 halierov. Zopár halierov ušetria aj majitelia čipových kariet. Tie až do konca roka DPMK ponúka so zľavou o viac ako polovicu. Novinkou v Košiciach bude tiež možnosť kúpiť si už od februára cestovný lístok prostredníctvom SMS za 0,8 eura.

Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa DPMK, a.s. Michala Tkáča, najjednoduchšiu situáciu po prechode na euro budú mať práve užívatelia bezkontaktných čipových kariet. Hodnoty sa im pri prvom priložení karty k príslušnému zariadeniu konvertujú automaticky. Papierové lístky aj v novom roku budú v bežnej sieti novinových stánkov, u zmluvných predajcov i v automatoch.

Od 14. decembra mení tiež DPMK doterajší trojtarifný systém na dvojtarifný. Tarifa T1 platí pre územie mesta Košice a tarifa T2 pre linky do okolia Košíc - Nižnej a Vyšnej Hutky a Nižnej Myšle.

Všetky informácie týkajúce sa najnovších zmien nájdete na zastávkach cestovných poriadkov a na internetovej stránke www.dpmk.sk Dopravný podnik pripravil aj info balíček, ktorý sa dostane do poštových schránok 85 tisíc domácností v Košiciach a okolí. Pripravované zmeny ešte bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo 10. decembra.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...