Vyhľadávanie:

Novorodenci pod ochranou monitorov

Novorodenci pod ochranou monitorov

Šačianska nemocnica sa môže pochváliť trinástimi monitormi BabySense, ktoré pred niekoľkými dňami dostala k dispozícii od Nadácie Križovatka. Dar mimoriadne potešil. "Každý novorodenec na našom oddelení," hovorí primárka novorodeneckého oddelenia Slávka Virágová, "bude mať počas pobytu u nás v postieľke babysense, čo navodí pocit bezpečia nielen mamičkám, ale i zdravotníckemu personálu." Oddelenie už predtým disponovalo dvanástimi monitormi a keďže jeho lôžková kapacita je 25 postelí, teraz ich majú všetky.

Monitory pomáhajú zachraňovať životy. Výskyt syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), ktorý spôsobuje smrť aj u úplne zdravých detí a to kvôli zástave dychu v spánku bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov, je síce relatívne nízky, ale v civilizovaných krajinách s vysokou kvalitou života a zdravotníctva je hlavnou príčinou smrti detí do jedného roka. Príčina syndrómu zatiaľ nie je jasná, podľa odborníkov ide pravdepodobne o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Hlavným rizikovým faktorom môže byť fajčenie matky, vystavenie dojčiat dymu, ďalším nižšia pôrodná hmotnosť, ale aj iné príčiny.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...