Vyhľadávanie:

Nový mikroskop pre výskumníkov

Nový mikroskop pre výskumníkov

Výskumníci sa už vyše mesiac môžu spoľahnúť na nového pomocníka. Je ním rastrovací elektrónový mikroskop (REM) typu VEGA3 od českého výrobcu. Mikroskop funguje na báze žeravenej volfrámovej katódy pre prácu vo vysokom, aj v nízkom vákuu, pričom využíva detektory rozlišujúce chemické a morfologické vlastnosti pozorovaných vzoriek.

Mikroskop je vybavený EDS (energiovo-disperzná spektroskopia) analyzátorom chemického zloženia, ako aj EBSD kamerou (difrakcia spätne odrazených elektrónov) na analýzu textúry kompaktných materiálov. Prístroj má navyše možnosť automatických analýz pre hodnotenie nekovových inklúzií, čo umožní lepšie analyzovať čistotu našej ocele. Rastrovací elektrónový mikroskop je jedným zo základných nástrojov používaných pri analýzach kvality oceľových pásov, poškodených materiálov z rôznych technologických uzlov a reklamácií zákazníkov. Zariadenie umožní poskytovať ešte lepšie služby pre útvary Kvality, Technického servisu zákazníkom USSE, jednotlivé divízne závody a ich údržbu, a to v súlade s modernými technickými možnosťami a požiadavkami pokrokových inovácií výrobkov.

Mikroskop sa nachádza v budove Výskumu a vývoja USSE v Laboratóriu pre metalografiu a analýzy porúch.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...