Vyhľadávanie:

Nový náter aj pre furmanský voz

Nový náter aj pre furmanský voz

Košická zoologická záhrada je tradičným miestom pomoci našich dobrovoľníkov

Nevľúdne počasie narušilo plány aj v košickej zoologickej záhrade. Dobrovoľníci sa mali pôvodne venovať novým náterom v Primátorských výbehoch, ktoré obývajú veľké zvieratá ako jaky, lamy či uhorský stepný dobytok. Hneď zrána to chvíľu vyzeralo, že by sa mohlo pracovať vonku, no prvé kvapky po ôsmej hodine dávali tušiť, že prednosť dostane náhradný plán, takzvaný mokrý variant. V Kavečanoch však majú obrovskú výhodu, keďže sa v areáli nachádzajú rozľahlé haly, ktoré bez problémov pojmú i väčšiu skupinu dobrovoľníkov.

A v sobotu ich nebolo málo. Do zoo prišlo pomáhať 24 hutníkov, ktorých dopĺňali rodinní príslušníci. Pridalo sa k nim aj desať domácich zamestnancov. „Sľubovala som slnko, no zdá sa, že „tam hore“ nemám až také silné slovo,“ s úsmevom nás privítala vykukujúc z jednej z hál vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Košice a v sobotu i hlavná koordinátorka prác Eva Malešová. „Dobrovoľníkov máme rozdelených v dvoch halách. V jednej sa venujú natieraniu lavičiek, ktoré používame pri amfiteátri počas kultúrnych podujatí. Okrem toho tiež premaľovávajú prístrešky pre sokoliarov a drevené podstavce pre stanový tábor. Ďalšia partia je v druhej hale. Skladajú vozíky, ktoré budú u nás používať návštevníci s malými deťmi,“ opísala alternatívne riešenie, keďže pôvodné plány zmaril hustý lejak.

Natierať lavičky sme našli neúnavnú dobrovoľníčku Vieru Štefanovovú z finančného úseku. „V ZOO pracujem hádam už po piaty raz. Pomáha tu tiež môj manžel,“ nechala sa počuť. Obďaleč dávala lavičky „do parády“ ďalšia známa tvár z dobrovoľníckych akcií Dušana Takáčová z Nákupu. Ani ona už svoje účasti nepočíta, do zoo sa však vrátila po ročnej prestávke. „Vlani som bola v detskom domove na Hurbanovej. Zorganizovali sme sa viacerí z Nákupu, tu už nebolo voľné miesto.“

Striešky pre sokoliarov natierali naši obchodníci, generálny manažér predaja pre domáce trhy Gabriel Holub a obchodná referentka podpory predaja Marta Oravcová. Dvojicu dopĺňala Nikoleta, manželka Michala Bigaňa, ktorý pracuje v útvare generálneho manažéra pre inžinierske činnosti. „Obaja tu máme premiéru. Kolegyňa ma lanárila na dobrovoľnícke aktivity už dávnejšie, no nikdy mi doteraz nevyšiel čas. Škoda toho počasia, ale máme dostatok práce aj pod strechou,“ zhodnotil deň špecialista na audity PDS.

O pol dvanástej medzi dobrovoľníkov zavítali prezident U. S. Steel Košice Scott Buckiso v spoločnosti primátora mesta Richarda Rašiho a viceprezidenta pre BSC Richarda Shanka. Po zvítaní s kolegami sa hneď pustili do práce. Na starosť si zobrali starý furmanský voz, ktorý bolo treba natrieť. O tom, že už boli pomáhať aj inde, svedčilo zašpinené dobrovoľnícke tričko R. Shanka, ktorý sa v piatok zúčastnil na Hutníckej kvapke krvi. „A to ste nevideli moju bundu, aká je špinavá,“ so smiechom začal s vysvetľovaním. „Najprv sme pomáhali v Klube Forresta Gumpa a potom sa presunuli do botanickej záhrady. Všade bolo roboty dosť,“ skonštatoval a pustil sa do maľovania.

Po tom, ako ošumelý rebrinák dostal nový náter, sa trojica vybrala do druhej haly. Pridali sa k dobrovoľníkom, ktorí sa potili pri skladaní vozíkov pre deti. Najprv ich bolo treba nalakovať a poskladať. S tým sa lopotil aj Stanislav Polomský z divízneho závodu Mechanika, ktorý bol v zoo s dcérou Anetou. Do Kavečian prichádzajú pomáhať hlavne kolegovia s malými deťmi, o ktoré sa počas pracovných aktivít rodičov starajú animátorky.

Dobrovoľníkom išla práca pekne od ruky, novými farbami natreli lavičky, prístrešky pre sokoliarov, podstavce pre stanový tábor i furmanský voz. Ich nasadenie ocenil aj prezident S. Buckiso počas zaslúženého guláša. „Chcem vám všetkým poďakovať za to, že ste prišli i napriek nepriazni počasia. Tento deň jasne vyjadruje, ako našim zamestnancom záleží na regióne kde žijeme a pracujeme.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...