Vyhľadávanie:

Nový náter skrášli areál Afrika

Nový náter skrášli areál Afrika

Počas 6. ročníka dní dobrovoľníkov železiari zavítajú aj do Kavečian

Zoologická záhrada v Košiciach je už stabilným miestom, kam smerujú kroky našich kolegov počas Dní dobrovoľníkov. A inak tomu nebude ani tento rok. Šikovní dobrovoľníci sa zídu ako soľ, pretože rok 2012 je pre košickú ZOO obdobím mnohých zmien. Dôvodom je aj pripravované valné zhromaždenie Únie českých a slovenských zoologických záhrad, ktoré sa uskutoční práve v kavečianskom údolí. Už teraz si nemožno nevšimnúť rekonštrukciu administratívnej budovy, skrášľovanie záhrady a novinkou tejto sezóny by malo byť aj vybudovanie vtáčej cesty.

Aké práce na hutníkov čakajú? Dominovať budú, tak ako vlani, činnosti súvisiace s maľovaním. Kým pred rokom dobrovoľníci pomáhali natierať voliéry hrabavého vtáctva, ploty chovných zariadení tiav či koní Przewalskeho, tentoraz skrášlia "príbytky" iných zvierat. "Všetky práce plánujeme sústrediť do areálu Afrika, do výbehu antilop. Dobrovoľníci budú natierať vonkajšie, ako aj vnútorné oplotenie. Výbeh antilop sa rozprestiera na ploche približne dva hektáre," rozvádza sumár činností Eva Malešová z oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Košice, ktorá bude počas dní dobrovoľníkov hlavnou koordinátorkou prác. A prečo práve antilopy? "Oplotenie je skutočne už veľmi staré, s množstvom hrdze. Navyše, medzi antilopami máme nové prírastky, chceme aby vyrastali vo vynovenom prostredí. Nedávno sa nám narodili dve mláďatká, ktoré priviedli na svet vodárka lečve a vodárka jeleňovitá."

Zoologická záhrada v Košiciach má pomerne početnú rodinku antilop. Sú zastúpené v piatich druhoch a tvoria 24-členné stádo. V súčasnosti sú ešte počas chladných nocí ustajnené, cez deň sa otužujú v soláriách. Dobrovoľníci budú maľovať nielen vonkajšiu ohradu, ale aj vnútorné oplotenie, ktoré slúži na oddelenie niektorých samcov. Čerstvý náter dostanú aj prístrešky v areáli antilop, ktoré už tiež potrebujú vynoviť.

A čo budú robiť dobrovoľníci v prípade nepriazne počasia? "Máme pre nich pripravený aj náhradný program. Ak bude pršať, dobrovoľníci pomôžu s hygienickým náterom maštalí a roštov pre antilopy," uzatvára E. Malešová.

Tak ako pred rokom, aj tentokrát je pre oceliarov, ktorí chcú v košickej zoologickej záhrade priložiť ruku k dielu, vyhradených 30 miest. Tretiu májovú sobotu sa k nim pridá aj desať zamestnancov zoologickej záhrady. Vítaní sú i dospelí rodinní príslušníci železiarov. Ak sa chcú do 6. ročníka Dní dobrovoľníkov zapojiť aj zamestnanci s malými deťmi, ktoré počas brigády nemajú komu zveriť, ZOO je opäť tým vhodným miestom. K dispozícii im totiž budú počas celého dňa animátorky.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...