Vyhľadávanie:

Nuda v zime...?

Nuda v zime...?

Nasledujme svoje múzy

Máme tu riadnu zimu. Poznám ľudí, ktorí už v novembri nedočkavo čakajú na apríl. Zima je, vraj, nudná. O štvrtej je tma, človek príde domov, urobí si večeru a zapne televízor. Nenapadlo vám niekedy, že svoj voľný životný čas môžete naplniť niečím novým? Niektorí zamestnanci z U. S. Steel Košice si zimné večery spestrujú návštevou rôznych záujmových krúžkov. V centre pre voľný čas Domino, ktoré nájdete na Popradskej ulici v Košiciach, sme našli Lenku Hrickovú z útvaru Bezpečnosť závodov a Kristínu Záthureczkú z útvaru Vonkajšie vzťahy ako sedia za stolmi a sústredene maľujú. Neváhali sme a hneď sme tieto dve dámy vyrušili našimi otázkami.

· Našlo si centrum voľného času vás, alebo ste si vy našli centrum?

Lenka: Už asi pred pol rokom mi napadla myšlienka, že by som sa mohla maľovaniu venovať vážnejšie. Posunúť sa ďalej, pretože zatiaľ som len domáci samorast a neovládam žiadne špeciálne techniky. Zistila som, že existuje centrum Domino, kde sa každý školský rok otvára klub dospelých výtvarníkov. Tak som si povedala, že to skúsim, aspoň sa donútim kresliť pravidelne, lebo doteraz som kreslila len keď som mala múzové obdobia a cítim, že ruku by som si mala viac vykresliť. Potvrdili mi to aj ľudia, s ktorými som sa stretla na plenéri USSK v Medzeve v septembri minulého roku.
Kristína: Mňa si jednoznačne našlo centrum cez Lenku. Keď mi povedala, že chodí raz týždenne maľovať na dve hodinky do Domina, tak som prišla hneď ďalší štvrtkový večer.

· Čo vám dáva čas strávený v centre maľovaním?

Lenka: Odreagovanie, relax, nové nápady, učím sa techniky, o ktorých som predtým len počula, ale nikdy som ich neskúsila, nemal mi ich kto ukázať. Tým pádom sa človeku otvárajú nové obzory, prestáva byt obmedzený len na ceruzku alebo olej, začína experimentovať a nebojí sa miešať techniky dokopy - napr. pomiešať maľbu akrylovými farbami s kolážou a olejovou pastelkou.
Kristína: Dostanem papier a ceruzku a zabudnem na celý svet. Je to pre mňa terapia a absolútne vypnutie na dve hodiny. Viem, že sama by som si čas na maľovanie len tak ľahko nenašla. Stále si len poviem, že keď prídem z práce, tak sa do toho pustím, ale nejde to. Človek má doma stále čo robiť, nehovoriac o ďalších členoch rodiny a zvieratách. Všetci sú hladní a kým ich nakŕmim, je osem hodín a moja energia je veľmi nízko pri zemi. Maľovanie v centre mi dáva krídla.

· Ako sa cítite s ľuďmi, ktorí s vami chodia na krúžok?

Lenka: Sú v pohode. Pri kreslení nám hrá hudba, ak má niekto nejaký problém, tak ho spolu popri maľovaní riešime. Minule tam jeden chlapec doniesol malé šteniatko, tak som kreslila s ním na kolenách, celý čas spal a bol veľmi milý.
Kristína: Ľudia sú fajn. Vek tam nezohráva žiadnu rolu, nikto nič nerieši. Máme mladučkú vedúcu Mirku, ktorá pre nás vždy vymyslí niečo nové. Hrá nám rádio, všetci sú ticho a robia. Tíško sa rozprávame o témach, na ktoré sa inokedy nenájde čas. Napríklad o tom, prečo majú čarodejnice na pleci čiernu mačku.

· Naučili ste sa niečo špeciálne?

Lenka: Naučila som sa, čo je to technika suchej ihly, čo je hmota Fimo a aké krásne veci sa z nej dajú robiť, naposledy sme kreslili Savom. Viem, že čoskoro budeme kresliť aj na hodváb. Už sme kreslili aj autoportrét, zátišie, drevenú figúrku v sediacej polohe - na ktorej sme si cvičili proporcie ľudského tela...
Kristína: Naučila som sa kresliť Savom na tmavý papier. Savo vyžiera do papiera čiary a vyzerá to ako grafika. Myslím, že minimálne kvôli technikám sa tam oplatí prísť.

· Máte skúsenosti aj s inými krúžkami?

Lenka: No, asi pred štyrmi rokmi som chodila do posilňovne, mala som osobného trénera. Ale to sa asi za krúžok nepovažuje, však? Teraz cez zimu sa budem snažiť cez víkendy korčuľovať. Raz do mesiaca zvyknem zájsť na plaváreň a do sauny.
Kristína: Mám radostnú skúsenosť s krúžkom keramiky. Ten je v Domine každý štvrtok a piatok. Všetci čakajú na to, ako sa vypália ich výtvory v peci, ktoré potom pripomínajú pokojné zimné večery strávené v príjemnom a tvorivom prostredí. A keď k tomu všetkému počúvame kubánsku muzičku, tak "nie je o čom". V centre Domino vládne vyslovene hravá atmosféra a medzi množstvom krúžkov si určite nájdete ten svoj, či už sú to výtvarné práce, foto, tanec, hudba, divadlo a iné. Centrum voľného času funguje počas celého školského roka. Cez leto sú prázdniny. Ak sa chcete dozvedieť viac, informácie nájdete na www.cvcdomino.sk. Ak máte aj vy nejaké zaujímavé aktivity vo voľnom čase, podeľte sa s našimi čitateľmi.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...