Vyhľadávanie:

O Festivale divadiel strednej Európy

O Festivale divadiel strednej Európy

S riaditeľom Štátneho divadla Košice Petrom Himičom

Štátne divadlo Košice (ŠD) pripravilo pre obyvateľov Košíc, priaznivcov divadla a odbornú verejnosť na úvod sezóny 2007/2008 Festival divadiel strednej Európy, ktorý sa uskutoční v Košiciach od stredy 5. do nedele 9. septembra 2007. Následne v stredu, 12. septembra, ŠD otvorí divadelnú sezónu v historickej budove komédiou Chrobák v hlave. O festivale i o jeho sprievodných podujatiach sa Oceľ východu pozhovárala s riaditeľom ŠD Košice Petrom Himičom.

· Festival divadiel strednej Európy, to je niečo nové?
Áno, je to nový projekt ŠD. Jeho cieľom, a tým aj celého festivalu, je predstaviť divadelnú tvorbu z miest, ktoré svojím geografickým a kultúrnym charakterom predstavujú isté špecifiká vo svojich krajinách a ležia v regióne strednej Európy. Ich výber sa opiera aj o dlhoročnú spoluprácu týchto miest a divadelných súborov so ŠD.

· Ako vznikla myšlienka festivalu?
Už dlhší čas sme mali myšlienku usporiadať istú prehliadku tvorby miest regiónu V4. Veľmi vhod prišiel grant Vážime si umenie a kultúru, ktorý vypísala Stredoeurópska nadácia (CEF). Tak sa myšlienka dostala na papier a vznikol z toho projekt festivalu. Práve vďaka podpore zo strany CEF sa myšlienke festivalu podarilo vdýchnuť život a naštartovať aktívny kultúrny život na východe Slovenska. Podpora zo strany CEF vytvorila základ k realizácii myšlienky, ktorú následne podporili aj mesto Košice, ako kandidát na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013, spoločnosť U. S. Steel Košice a Vyšehradský fond.

· Koľko súborov sa na festivale zúčastní?
Predstaví sa jedenásť divadelných súborov z Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska, ktoré uvedú pätnásť predstavení.

· Kde sa divadelné predstavenia odohrajú?
Na pódiu pri Immaculate, vo festivalom stane za divadlom a poľská Scena Plastyczna KUL z Lublina odohrá predstavenie Brázda v Seminárnom kostole sv. Antona Paduánskeho na Hlavnej ulici. Po slávnostnom otvorení na hlavnej scéne pri Immaculate zaznejú Košicami melódie zo svetoznámych muzikálov pod názvom Magical Brodway v podaní Mestského divadla z Brna. Na festivale sa ďalej predstaví Divadlo Gézu Gárdonyiho z Egru s hitmi zo 60. rokov minulého storočia pod názvom Pojednanie o ženách, Petőfiho divadlo Šoproň s hudobnou komédiou Mirandolina, amore!, Bialostocké bábkové divadlo s predstavením pre dospelých - Baldaners, divadlo Wit - Wit z poľského Cieszyna s hudobno-tanečným predstavením o mladých ľuďoch - Bomont School, Studio dell´arte z ČR so známou operou Don Giovanni spracovanou v štýle komédie dell´arte, Bábkové divadlo - scéna Jorik s monodrámou Prachy, žúr a svetlo večné a Slovenské komorné divadlo z Martina s predstavením Štúrovci.

· Muzikál, monodráma, hudobné a tanečné predstavenia. Ale mysleli ste aj na najmenšieho diváka?
Samozrejme, nezabudli sme ani na najmenších divákov, pre ktorých sú určené rozprávky v podaní Divadla na peróne z Košíc, ktoré uvedie Zabudnutú rozprávku alebo Ako Budulínka líška oklamala a Bábkového divadla Košice, ktoré uvedie hneď dve rozprávky - Bračeka jelenčeka a večne spiacu Šípkovú Ruženku.

· Bude vo festivalovom programe aj niečo z domácej tvorby, čo by sme nemali vynechať?
Štátne divadlo Košice, ako organizátor festivalu, sa predstaví baletným predstavením Carmen a vo štvrtok, 6. septembra, o 20.30 hod. multimediálnou premiérou dynamického a vášnivého príbehu lásky Rómeo a Júlia.

· Budú aj nejaké sprievodné podujatia?
Aký by to bol festival bez sprievodných podujatí? Ešte pred slávnostným otvorením festivalu sa v stredu, 5. septembra o 15. hodine v Malej scéne uskutoční vernisáž výstavy Súčasný poľský divadelný plagát. Nasledovať bude karnevalový sprievod centrom Košíc. Určite zaujímavý na záver festivalu bude aj historický sprievod rakúsko-uhorského cisára Františka Jozefa I., ktorý pred 130 rokmi navštívil Košice.

· Neovplyvní priebeh festivalu nepriaznivé počasie?
Samozrejme nie. Sme pripravení­ aj na prípadné nepriaznivé počasie. Predstavenia sa v tomto prípade presunú z Hlavnej scény pri Immaculate do historickej budovy ŠD, kde bude vstup zdarma a z Festivalového stanu na Malú scé­nu na Hlavnú 76, kde na dopoludňajšie predstavenia bude vstup zdarma, popoludní a večer vstupné bude 40 a 20 Sk.

· Máte najnovšiu aktualitu?
Na festivale sa zúčastní aj prezident SR Ivan Gašparovič. Očakávame ho v prvý deň festivalu, kedy sa predstavia Mestské divadlo Brno s koncertným predstavením Magical Broadway a Štátne divadlo Košice s moderným tanečným divadlom Carmen.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...