Vyhľadávanie:

O gymnazistoch z Poštovej ešte budeme počuť

O gymnazistoch z Poštovej ešte budeme počuť

Veľtrh študentských spoločností v znamení súťaživosti a invencie

Štyridsaťšesť študentských spoločností vzdelávacieho programu Aplikovaná ekonómia z celého Slovenska sa predstavilo vo štvrtok, 17. marca 2011, v priestoroch OC Optima na šestnástom ročníku prezentačného, súťažného a predajného veľtrhu. Podujatie, ktoré pripravila nezisková organizácia Junior Achievement Slovensko, podporila i spoločnosť U. S. Steel Košice. Cieľom bolo študentom čo najviac priblížiť skutočný svet ekonomiky, zdôrazniť úspechy, ktoré v svojich spoločnostiach dosiahli, oceniť ich silné stránky, upozorniť na možné slabiny, pomôcť im odstrániť ich a prostredníctvom súťaže ich postaviť do konkurenčného boja.

"Máme veľa šikovných a tvorivých mladých ľudí," konštatoval po veľtrhu člen nezávislej odbornej poroty, riaditeľ pre servis ľudských zdrojov U. S. Steel Košice Gabriel Bardiovský, ktorý pôsobí ako dobrovoľný konzultant programu Aplikovaná ekonómia už niekoľko rokov. "A mňa osobne teší, že košické školy sa v celoslovenskej konkurencii nestratili a z deviatich udelených cien získali až päť. V kategórii Najlepší manažérsky tím zvíťazila firma Energetic z Evanjelického gymnázia v Tisovci vďaka vskutku nápaditému predmetu podnikania. Obchoduje s "tancujúcim kobercom". Samozrejme nie naozajstným. Koberce, na ktorých sú vyobrazené postupnosti krokov pri spoločenských tancoch, ktoré naučia ľudí či už valčík, waltz alebo iné tance, už oslovili mnohých záujemcov. Ba dokonca i samotných výrobcov kobercov na Slovensku a v zahraničí."

V kategórii Marketingová prezentácia doslova triumfovala študentská spoločnosť ACE z Gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach, ktorá získala najviac hlasov aj od študentskej poroty a stala sa na veľtrhu národným víťazom súťaže. O jej produkte budeme určite ešte počuť. Nápad vyrábať zubnú kefku 2 v 1 sa zrodil pri brainstormingu. "Keď niekto ide napríklad na služobnú cestu musí si zobrať so sebou kefku i zubnú pastu. A čo keď si pastu zabudne? Prečo by teda zubná kefka nemohla obsahovať aj zubnú pastu? Urobili prieskum trhu, oslovili asi štyristo ľudí, kontaktovali švajčiarsku firmu, ktorá je svetovým lídrom medzi producentmi zubných kefiek. S pomocou jej konzultanta vyrobili niekoľko prototypov. Záujem na trhu? Podľa očakávania veľký, napríklad zo strany hotelov, leteckých spoločností, drogérií," povedal Gabriel Bardiovský a dodal že ACE získala na veľtrhu aj ďalšie ocenenie - Microsoft Inovatívny výrobok alebo služba. Cenu HP Responsible Business Award získali gymnazisti z Tisovca a ocenenie za najlepšiu prezentáciu študentskej spoločnosti na pódiu spoločnosť Funky Fresh z Obchodnej akadémie v Prievidzi. Slovensko na európskom kole súťaže študentských spoločností, ktoré sa uskutoční v nórskom Osle, bude reprezentovať košická firma ACE.

ČO SÚ ŠTUDENTSKÉ SPOLOČNOSTI

Študentské spoločnosti simulujú činnosť akciových spoločností. Zámerom je umožniť mladým ľuďom preniknúť do problematiky fungovania firmy od jej založenia až po likvidáciu. Študenti si v rámci vzdelávacieho programu Aplikovaná ekonómia založia vlastnú spoločnosť na obdobie školského roka, ktorá pod vedením učiteľa a konzultanta funguje ako ktorákoľvek iná spoločnosť na trhu. Cieľom existencie študentských spoločností nie je len získať maximálny zisk, ale naučiť sa riešiť situácie i každodenné výzvy súvisiace s vedením firmy ešte pred skutočným príchodom na reálny ekonomický a pracovný trh

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...