Vyhľadávanie:

O kríze čítania

O kríze čítania

Prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr medzi knihovníkmi

"Myslíme si, že aj v dnešnej uponáhľanej dobe je dôležité, aby ľudia čítali a aby mali informácie o dobrých knihách. Vnímame to ako knihovníci - ľudia majú na čítanie menej času a preto my sami seba burcujeme čo robiť, aby sme najmä mladých ľudí pritiahli do knižnice," dala sa počuť riaditeľka Verejnej knižnice J. Bocatia v Košiciach Klára Kernerová počas prestávky odborného seminára na tému Kríza čítania II, ktorý sa uskutočnil minulý týždeň v utorok a v stredu v Košiciach. Na podujatí s grantovou podporou Ministerstva kultúry SR hľadali riaditelia a vedúci pracovníci regionálnych knižníc z celého Slovenska, ale i Maďarska, Poľska a Českej republiky odpovede na ťažkú otázku - aké formy a metódy zvoliť, ako ich používať, aby vzbudili záujem ľudí o čítanie. Pretože, ako dodala Klára Kernerová, všetci účastníci sú presvedčení o tom, že aj v súčasnosti je kniha významným prostriedkom nielen intelektuálneho, ale aj citového rozvoja človeka.

V utorok 20. júna popoludní prispel do diskusie aj prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr. "Naša spoločnosť je veľmi hrdá na to," povedal okrem iného, "že v mene svojich 16 tisíc zamestnancov bola schopná podporiť sumou 1 milión korún dohromady dvanásť knižníc východného Slovenska. Sme presvedčení, že čítanie a sčítanosť sú najdôležitejšími stavebnými kameňmi vzdelávacieho procesu." Podpora knižníc zo strany oceliarov má historický základ a odvíja sa od mena Andrew Carnegie. Práve od neho, škótskeho rodáka, ktorý prišiel do USA ako 13-ročný, kúpil neskôr oceliarsku spoločnosť J. P. Morgan a založil U. S. Steel. Andrew Carnegie opustil školu ako 16-ročný. Tvrdo pracoval a bol považovaný za samouka. Rád čítal a jeho snom bolo dať ľuďom možnosť čítať a vzdelávať sa.

"Stal sa veľmi úspešným. Mnohí tvrdia, že mal šťastie... Tak či onak, mal svoju víziu. Nikdy nezabudol na to, ako nadobudol svoje bohatstvo a vždy sa snažil väčšinu z neho dávať na filantropické účely. Počas svojho života daroval takmer 35 miliónov dolárov rozličným vzdelávacím, kultúrnym či mierovým inštitúciám, z ktorých mnohé v súčasnosti nesú jeho meno," priblížil knihovníkom jeho život a poslanie David H. Lohr. "V období rokov 1881 až 1917 podporil viac ako 2500 knižníc po celom svete, ktoré dnes nesú jeho meno. Nad prahmi ich vstupných brán sa nachádza nadovšetko výstižný nápis - Zažnime svetlo. Prvou z nich bola knižnica v jeho rodnom meste Dunfermline v Škótsku, druhou v meste Braddock, štát Pensylvania na predmestí Pittsburghu, ktorý je taktiež domovom jeho prvých železiarní. Vybudované boli v roku 1875 a prevádzkujú dodnes ako Edgar Thompson Works, súčasť U. S. Steel Corporation," dodal prezident, ktorý v tomto závode pôsobil v rokoch 1996 až 1999 ako generálny manažér. "Spoločnosť aj v súčasnosti podporuje knižnicu v Braddocku, a to finančne i personálne a naďalej sme nápomocní počas vzdelávacích a kultúrnych podujatí."

Podľa Davida H. Lohra je pre deti a mladých ľudí nesmierne dôležité, aby čítali a mali vytvorené prostredie nabádajúce k čítaniu už od útleho veku. Výsledky výskumov napovedajú, že po desiatom roku života je už veľmi ťažké získať či osvojiť si efektívne čítanie. Preto mu solídne základy treba postaviť už v rannom detstve človeka. Dnes sa stáva dominantnou elektronika, postupne vstupujeme do digitálneho sveta. Preto by malo byť úlohou nás všetkých - rodičov, učiteľov, ale aj ostatných, vytvoriť pre mladú generáciu to správne prostredie nabádajúce k čítaniu a vzdelávaniu. Musíme dať našim deťom šancu. Ak ich povedieme správnym smerom, budú mať mnoho príležitostí na odmenu za svoje úspechy. Dajme im možnosť žiť čo najlepšie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...