Vyhľadávanie:

O rok majstrovstvá Európy

O rok majstrovstvá Európy

Boli sme na medzinárodnom halovom futbalovom turnaji nepočujúcich žiakov v Prešove

Futbal
Viceprezident pre personalistiku a organizáciu Martin Pitorák odovzdáva za sponzora podujatia U. S. Steel Košice cennú trofej najlepšiemu brankárovi turnaja Mohamedovi Benchabovi z Alžírska.

V prešovskej Mestskej hale sa konal v dňoch 4. - 9. júla 2004 12. ročník medzinárodného halového futbalového turnaja nepočujúcich žiakov do 16 rokov. Tohto veľkolepého podujatia, ktoré sponzorsky podporila aj U. S. Steel Košice, sa zúčastnilo desať reprezentačných celkov, ktoré organizátori vyžrebovali do dvoch skupín.

Medzi favoritov patrili vlaňajší finalisti Bielorusi, ďalej reprezentanti Ukrajiny, Česka i Slovenska. Po prvý raz sa na turnaji predstavili aj zástupcovia afrického kontinentu z Alžírska, ktorých výkonnosť bola pre ostatných účastníkov veľkou neznámou. Alžírčania napokon príjemne prekvapili, keď vo svojej skupine skončili po dvoch víťazstvách a dvoch prehrách na 3. mieste a v konečnom poradí hrali potom o piatu priečku. Spomínané kvarteto favoritov nezaváhalo, v skupinách obsadilo prvé dve priečky a v závere turnaja bojovalo o medailové umiestnenia.

V A skupine si najlepšie počínali futbalisti Slovenska, ktorí postupne zdolali Bulharsko 4:0, Alžírsko 2:0, Česko 5:4 a remizovali s Rumunskom 2:2. So ziskom 10 bodov vyhrali skupinu pred Českom, Alžírskom, Bulharskom a Rumunskom. V B skupine bola situácia oveľa vyrovnanejšia, keď o prvenstvo tuho bojovali tímy z Ukrajiny a Bieloruska. Obidve družstvá dosiahli po tri víťazstvá a ich vzájomný súboj sa skončil nerozhodne 1:1. Lepším skóre si napokon prvenstvo vybojovali Ukrajinci pred Bieloruskom, Maďarskom, Poľskom a Ruskom. Aby to štyri najlepšie celky nemali v boji o cennú trofej príliš ľahké, ešte pred zápasmi o konečné umiestnenie v turnaji sa prvé dva kolektívy zo skupín stretli v play off stretnutiach prvý s druhým a druhý s prvým. Slovensko sa tak stretlo s Bieloruskom, nad ktorým zvíťazilo 3:1 a Ukrajina zdolala Česko 4:2.

Víťazné družstvá sa potom stretli vo finále a porazení hrali o 3. miesto. Finálový súboj medzi Slovenskom a Ukrajinou mal veľmi dramatický priebeh. V prvom polčase dominovali hráči Slovenska, ktorí v 12. minúte už viedli 3:0. Mladí Ukrajinci sa však nevzdávali, postupne prevzali iniciatívu a v priebehu druhého polčasu sa im podarilo nielen pre nich nepriaznivé skóre vyrovnať, ale tri minúty pred koncom sa dostali do vedenia. Keď sa už zdalo, že prvenstvo im v tomto turnaji neunikne, prišla veľká chyba ukrajinského brankára, ktorý, v snahe odkopnúť loptu od brány, trafil svojho spoluhráča, od ktorého sa lopta dokotúľala do siete. Keďže sa zápas skončil nerozhodne 4:4, o víťazovi sa rozhodlo zo značky pokutového kopu. Rozhodnutie prišlo až v šiestej sérii. Brankár Ukrajiny Atamasov penaltu nedal a keď útočník Slovenska Daňo mieril presne k žrdi, v domácom tíme prepukla obrovská radosť. Slováci sa tak po druhý raz v histórii turnaja zapísali na listinu víťazov.

V boji o 3. miesto Česko zdolalo Bielorusko vysoko 6:1 a v stretnutiach o ďalšie umiestnenia boli tieto výsledky: o 5. miesto Alžírsko - Maďarsko 1:0, o 7. miesto Bulharsko - Poľsko 2:2, na pokutové kopy 2:1, o 9. miesto Rumunsko - Rusko 1:2. Po skončení organizátori vyhlásili i odmenili najlepších na turnaji. Za najlepšieho brankára vyhodnotili Mohameda Benchabu z Alžírska, najlepším hráčom bol Lukáš Fabišík z družstva Slovenska a najlepším strelcom s 10 gólmi sa stal Ľubomír Žmolík z Česka.

Po skončení zaujímavých bojov na palubovke prešovskej Mestskej haly sme požiadali o krátke zhodnotenie turnaja riaditeľa organizačného výboru Vladimíra Kohúta:

"Z roka na rok má náš turnaj vyššiu výkonnostnú úroveň, pretože výberu hráčov pre reprezentačné družstvá sa v jednotlivých štátoch venuje oveľa väčšia pozornosť. Za tých dvanásť ročníkov u nás v Prešove štartovalo 19 družstiev zo štyroch kontinentov a to je už čo povedať.
Škoda, že na poslednú chvíľu svoju účasť odriekol vlaňajší víťaz z Chorvátska, pretože na základe ich korešpondencie sa na turnaj hráči zodpovedne pripravovali a tešili. V tomto roku sa v Ľubľani rozhodlo, že budúci 13. ročník by sa prvý raz konal ako majstrovstvá Európy. Je to dobrá myšlienka, ale z organizáciou to bude oveľa náročnejšie i nákladnejšie, nuž už teraz musíme uvažovať o tom, koho osloviť, aby nás sponzorsky podporil. Touto cestou by som sa chcel poďakovať U. S. Steel Košice, ktorá už dva ročníky po sebe vyšla našej požiadavke v ústrety, za pomoc a podporu pri zabezpečovaní tohto krásneho podujatia pre handicapované deti, žiakov do 16 rokov."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...