Vyhľadávanie:

O schopnosti viesť dialóg

O schopnosti viesť dialóg

Stredoškoláci debatovali o budúcom americkom prezidentovi

V Škole prírody v Kysaku sa v uplynulých dňoch uskutočnilo zaujímavé podujatie. Išlo o štvrtý regionálny turnaj v akademickej debate, ktorý úspešne zavŕšil sezónu 2007/2008. Ako informoval Oceľ východu Lukáš Lehotský zo Slovenskej debatnej asociácie, na turnaji, ktorý podporila košická oceliareň, sa zúčastnilo 42 súťažiacich stredoškolákov, 18 rozhodcov z celého Slovenska a učitelia. Študenti zastupovali štyri košické gymnáziá, po jednom v Prešove, Bardejove a Vranove nad Topľou.

Pripravená téza znela: Ďalším prezidentom Spojených štátov by mal byť nominant Demokratickej strany. Úlohou každého súťažiaceho tímu bolo pripraviť si doma vhodné argumenty a zastávať obe strany tejto tézy, teda za, aj proti nej. V druhej časti turnaja mal každý tím vypracovať v priebehu argumentáciu na dve ďalšie, nepripravované tézy, a to Hip-hop je zlý pre mládež a Nosenie strelných zbraní na ochranu by malo byť zakázané.

"Víťazom turnaja sa stal tím prešovského gymnázia, ktorému sa podarilo vyhrať všetky štyri kolá debát," oznámil L. Lehotský. "V tesnom závese ho nasledovali Bardejovčania a Košičania. Na celoslovenskom finálovom kole, ktoré sa uskutoční 26. až 28. apríla 2008 v Bratislave, bude mať východné Slovensko najväčšie zastúpenie. Reprezentovať ho bude osem z osemnástich finalistov."

Akademická debata je mimoškolská aktivita určená pre študentov stredných škôl, v ktorej trojčlenné tímy, reprezentujúce opačné strany názorového spektra, presviedčajú panel rozhodcov o platnosti alebo neplatnosti zadanej témy. Prostredníctvom debaty o rôznych kontroverzných otázkach súčasného sveta sa účastníci učia predovšetkým kriticky myslieť, aktívne počúvať a vyhľadávať názory iných, pričom ich musia konfrontovať s tými svojimi. Debata rozvíja aj komunikačné zručnosti študentov, učí ich tímovej práci, verejnému vystupovaniu a schopnosti efektívne viesť dialóg. Počas prípravy zasa núti mladých ľudí vyhľadávať relevantné informácie, triediť ich a zároveň aj používať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...