Vyhľadávanie:

O stáži po stáži

O stáži po stáži

Ako sa vysokoškolákom pozdávali dva prázdninové mesiace v U. S. Steel Košice

Kým ich rovesníci si počas prázdnin voľkali, možno aj cestovali a užívali si chvíle oddychu po svojom, tridsať poslucháčov vysokých škôl a univerzít zo Slovenska i zahraničia prežilo dva letné mesiace v košickej oceliarni. Splnila stáž v U. S. Steel Košice ich očakávania? Na záverečnom stretnutí s prezidentom spoločnosti Scottom D. Buckisom i viceprezidentom pre ľudské zdroje Martinom Pitorákom, ktoré sa uskutočnilo v šikmej zasadačke 31. augusta 2016, všetci do jedného potvrdili, že áno.

Veľmi rada bude na ňu isto spomínať aj poslucháčka Fakulty BERG Technickej univerzity v Košiciach Ľubomíra Gabániová. „Letná stáž v železiarňach prekonala moje očakávania. Dúfala som, samozrejme, že sa naučím niečo nové o tom, ako funguje taký kolos, ako sa vyrába oceľ a ako sú jednotlivé divízne závody prepojené. Keďže som stážovala v energetike a študujem využívanie alternatívnych zdrojov energie, chcela som zistiť, ako s energiou vlastne narába oceliarenský podnik. Koľko energie treba na fungovanie tohto "oceľového mestečka"? Stáž sa stala realitou mojich prázdninových dní, každý deň som zažívala príjemné prekvapenia. Mojím mentorom bol majster hutníckej strojovne Erich Hegedűš, ktorý mi spolu s ďalšími kolegami poskytoval obrovské množstvo zaujímavých informácií o strojoch, zariadeniach, armatúrach, o výrobe energie a jej ďalšom osude. Následne ma brávali do prevádzky a teoretické informácie sa pretavili do skutočných generátorov, dúchadiel a kompresorov. Zúčastnila som sa aj niekoľkých porád či gemby. Kolegovia boli veľmi priateľskí, milí a gentlemani. Dni na pracovisku boli popretkávané rôznymi školeniami, ktoré mali zlepšiť naše "mäkké zručnosti", teda zdokonaliť nás v riešení problémov či v prezentovaní pred ľuďmi. Po každom z nich som si hovorila, že to bolo fakt super! Školitelia boli veľmi sympatickí, viedli s nami skôr dialógy, pýtali sa nás na naše názory, zážitky a dávali nám zaujímavé a zábavné úlohy, pri ktorých sme sa dozvedeli niečo nové aj o nás samých. Škoda, že sa takéto veci neučia v školách a hlavne takým hravým spôsobom. Ľudia, ktorí sa nám venovali počas stáže, spomeniem napríklad Irenku Veszkovú a jej kolegov, si zaslúžia minimálne jedno spoločné obrovské ďakujem.

Nakoniec, čo som nečakala, boli samotní stážisti. Teambuilding v Medzeve to začal a snáď to neskončí. Stretli sme sa tu dobrá partia úžasných ľudí a dúfam, že minimálne s niektorými ostanem v kontakte aj v budúcnosti. Veď ktovie, možno nás raz vietor zaveje späť do U. S. Steel Košice.“

Podobný názor podoprený skúsenosťami má aj budúci hutnícky inžinier Vojtech Vank. Na stáži v košickej oceliarni si cení, že videl v praxi to, čo sa učia v škole, ale aj oveľa viac. „Teória v knihách a skriptách je síce dôležitá, ale priama skúsenosť z prevádzky, v mojom prípade z teplej valcovne, má vysokú hodnotu. Mal som príležitosť vidieť prakticky celú výrobu - od vsádzky do narážacích pecí až po expedíciu. Každodenná práca s ľuďmi, ktorí mi veľmi ochotne ukázali celý postup výroby a odpovedali na všetky moje otázky, mi dala množstvo informácií, ktoré sa človek inak nedozvie. Malo to aj ďalšie výhody - každý deň som bol s iným zamestnancom, ktorý mi ukázal náplň svojej práce a jeho pohľad na vec,“ pochvaľoval si príležitosť spoznať rôzne profesie i názory či už údržbárov, kvalitárov alebo obchodníkov. „Cením si tiež, že som stihol spoznať teplú valcovňu aj počas strednej opravy, keď je možné vidieť časti jednotlivých strojov a zariadení. Dostal som taktiež rôzne úlohy a zadania, na ktorých som spolupracoval so svojím mentorom inžinierom Richardom Glosnerom. Zoznámil ma prakticky so všetkými kolegami a kolegyňami, čo mi umožnilo s nimi diskutovať o rôznych odborných témach. Ďakujem mu za to. Účasť na poradách a stretnutiach vo War Roome mi umožnila vniknúť do problematiky reálneho riešenia problémov, inovácií a nápadov priamo v prevádzke,“ konštatoval a dodal, že výhodou stáže bolo aj množstvo školení zameraných na zdokonalenie práce v tímoch či prezentačné zručnosti. „Jednoznačne túto stáž odporúčam o rok aj ďalším študentom.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...