Vyhľadávanie:

Oáza oddychu i poznania

Oáza oddychu i poznania

Vďaka podpore U. S. Steel Košice majú vo Vyšnej Olšave nové arborétum

Vo Vyšnej Olšave majú dôvod na radosť. V malebnej obci pri Stropkove s niečo vyše šesťsto obyvateľmi vyrástlo v areáli miestnej základnej školy nové arborétum. Na prvý pohľad neveľká, no na množstvo zelene bohatá plocha vznikla vďaka finančnej podpore spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá spoločne s Karpatskou nadáciou ocenila tento projekt v rámci grantového programu Spoločne pre región. Arborétum zdobí priestory školy už od konca mája, no slávnostne ho otvorili až 13. júna.

"Podarilo sa nám veľmi pekné dielo. Moje poďakovanie patrí spoločnosti U. S. Steel Košice, Karpatskej nadácii, ale aj zamestnancom obecného úradu, ľuďom z aktivačných prác, učiteľkám z materskej a základnej školy, rodičom a ostatným, ktorí sa na vzniku arboréta podieľali," uviedol počas slávnostného príhovoru starosta obce Vyšná Olšava Juraj Kasarda. Arborétum bude podľa zamestnancov školy, ktorú navštevuje dovedna dvadsaťštyri miestnych detí, slúžiť nielen ako estetický prvok, ale bude využívané aj v rámci environmentálnej výchovy. Ako ďalej odznelo na slávnostnom otvorení, skvalitní edukačný proces predmetov prírodoveda a pracovné vyučovanie. Okrem toho v budú v "zeleni" tráviť deti čas počas prestávok medzi hodinami.

Arborétum púta pozornosť okoloidúcich najmä svojou pestrosťou. "Tvorí ho do dvesto kusov a sto druhov okrasných drevín, kríkov a trvaliek. S výberom rastlín, ako aj s ich výsadbou nám pomohlo jedno záhradné centrum zo Stropkova," vysvetlila hlavná iniciátorka a autorka tohto projektu Andrea Mižová. Ako ďalej dodala, všetky ostatné práce súvisiace s vybudovaním arboréta si obec zabezpečovala svojpomocne.

Do brigád sa zapojilo takmer štyridsať ľudí z miestnej komunity. S prípravnými prácami začali ešte začiatkom marca. "Na pôvodnom mieste stáli staré stromy. Boli v zlom stave, pri silnejšom vetre hrozilo, že spadnú a v triedach vytvárali nadmerný tieň. Stromy sme po získaní povolenia vyrúbali a zabezpečili ich odvoz. Pred školou sa tiež nachádzali pôvodné chodníky, ktoré sme odstránili. Boli zaliate do betónu, takže ich likvidácia bola náročná," pripomenula A. Mižová.

V ďalšej fáze brigádnici doplnili chýbajúcu zeminu. Zabezpečili ju z opačného konca obce, podľa slov starostu dovedna navozili pätnásť vlečiek. Po terénnych úpravách nasledovalo osadenie zámkovej dlažby a lavičiek. V arboréte sú štyri a nachádzajú sa na miestach, kde pôvodne stáli najväčšie stromy.

Záver patril už spomínanej výsadbe rastlín. S pomocou profesionálov zo záhradného centra ju stihli v priebehu jedného dňa. Projekt obec dokončila v súlade s plánom, 30. mája.

Arborétum vo Vyšnej Olšave už temer mesiac skrášľuje exteriér základnej školy. Tešia sa z neho predovšetkým žiaci, ktorí vďaka nemu majú možnosť detailnejšie spoznať svet rastlín a oddýchnuť si v príjemnom prostredí počas školských prestávok.

Aj arborétum vo Vyšnej Olšave sa zaradilo k desiatkam úspešných projektov ocenených v rámci programu Spoločne pre región, ktoré napomáhajú zlepšovať život v komunitách a navzájom ich zbližovať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...