Vyhľadávanie:

Obaja začínali v Šemši

Obaja začínali v Šemši

Po vlaňajšom šampionáte U. S. Steel Košice v kolkoch sme hovorili s víťazmi Jolanou Múdrou a Mikulášom Kubom

Jolana Múdra
Jolana Múdra získala na kolkárskom šampionáte túto cennú trofej.

Medzi mužmi už niekoľko rokov patrí k najlepším kolkárom z našej spoločnosti Mikuláš Kuba z Mechaniky. Začínal ako 12-ročný v rodnej Šemši, kde takmer každý chalan či dievča v mladom veku prišli v miestnej kolkárni do styku s týmto športom. Ešte ako dorastenec prestúpil do kolkárskeho oddielu TJ Hutné stavby Košice, ktorého seniorské družstvo mužov hrávalo v prvej celoštátnej lige mužov.

Miki sa v novom drese košických stavbárov rýchlo udomácnil, stal sa štyrikrát majstrom kraja a ako dorastenec, neskôr junior, štartoval aj na majstrovstvách republiky v Prahe, Vsetíne či Opave. Keď sa dostal medzi seniorov, na toto obdobie takto spomína: "Mojím veľkým súperom je už roky môj brat Jozef, s ktorým si na štvordráhe nič nedarujeme. V tíme Hutných stavieb som hrával federálnu ligu so známymi ligistami Jurajom Hudákom, bratmi Júliusom a Pavlom Sopkovcami, Vincom, Dzurom, Tutkom, Hamborským a ďalšími. Postupne som sa prepracoval do základnej zostavy a výkony nad hranicu 900 bodov nedali na seba dlho čakať. Môj najlepší výkon na 200 hodov združených má hodnotu 945 kolkov, ktorý som utvoril v ligovom stretnutí v Bratislave proti Interu." Náš nový šampión pracuje v železiarňach od roku 1981 a každoročne štartuje v kolkárskych majstrovstvách i na letnej olympiáde, kde trikrát vyhral. V tomto roku skončil na druhej priečke, keď k olympijskému zlatu mu chýbali dva body. Kolky však ešte stále hrá aktívne za Hutné stavby Košice v slovenskej lige.

V kategórii žien si suverénne počínala Jolana Múdra z Nákupu. Aj ona začínala s týmto športom v Šemši, ale kolkom sa venuje len rekreačne. "Je to pre mňa dobrý relax v čase osobného voľna. Keďže mi to v mladosti na dráhach dobre "padalo", trúfala som si merať sily v rámci majstrovstiev VSŽ či U. S. Steel Košice aj s profesionálkami," rozhovorila sa nová majsterka železiarní v kolkoch J. Múdra. Jej najväčšou súperkou v minulosti bola Ružena Repaská, ktorá hrávala kolky aktívne za košické prvoligové kluby. "Ale aj s ňou som si viackrát poradila. Či už to bolo na šampionáte, alebo na letnej olympiáde, kde som zdolala nielen Repaskú, ale aj dve reprezentantky z maďarského Diósgyőru, ktoré ako zamestnankyne DAM-u štartovali vtedy na našej olympiáde. Viac ma však teší, že naše ženské družstvo z Nákupu už roky dominuje v spomínaných súťažiach a v tomto športe získalo už nejednu cennú trofej," dodala J. Múdra.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...