Vyhľadávanie:

Obľúbené revíry košických rybárov

Obľúbené revíry košických rybárov

Okienko rybára

NOVÉ JAZERO LÁKA ÚLOVKAMI KAPROV

Štrkovisko Čaňa Nové jazero je síce obklopené chatami a neďalekými rodinnými domami, podobne ako susedné štrkovisko Staré jazero, na jeho brehu možno ale ešte nájsť pekný rybársky kútik, kde sa rybár môže realizovať do sýtosti. Úkryt pred páliacim slnkom poskytujú mohutné stromy a po stranách robí kulisu trstina a pálka. Na Novom jazere, ktoré má plochu dvadsať hektárov, rybári ulovia dokopy viac rýb ako na štrkoviskách Hutné stavby a Hutné stavby cintorín, ktoré majú spolu o desať hektárov viac ako Nové jazero.
Z približne dvanástich druhov rýb, ktoré tu možno uloviť, vysoko prevažujú úlovky kapra (90 percent z celkových úlovkov), ostatné druhy rýb sa lovia v porovnaní s ním veľmi slabo. Za mienku azda stoja úlovky zubáča a úhora, ktoré držia prím v množstve ulovených exemplárov zo všetkých košických kaprových revírov a v roku 2007 sa úhora ulovilo dokonca viac (41 kusov) ako na štrkovisku Geča (19 kusov). Zákaz parkovania na pláži a brehoch jazera.

SEŇA PRISTANE KARASOVI

Táto najjužnejšie situovaná nádrž, neďaleko hraníc s Maďarskom, bola popri kaprovi a šťuke, kým ju do užívania neprebrali košickí rybári, eldorádom karasa striebristého. Po pravidelnom zarybňovaní kaprom sa pomery zmenili. Hoci je dominantnou rybou kapor, karas svoje bývalé výsadné postavenie opúšťa veľmi nerád a aj bez vysadzovania si drží prvú priečku v početnosti úlovkov. V biomase však úlovky kapra predsa len karasa predstihli. Trojicu najlovenejších druhov rýb uzaviera ostriež.
Nádrž bola v osemdesiatych rokoch minulého storočia súčasťou Perínskej rybničnej sústavy a slúžila na odchov jedno a dvojročnej násady kapra, ktorá sa nasadzovala do perínskych rybníkov. Výlov bol veľmi ťažký, nádrž bola silno zabahnená bez regulárneho loviska. Okolie nádrže je pekné a zaujímavé svojou vegetáciou viazanou na vodné prostredie, stanovíšť na rybolov je tu ale menej.

RYBAČKA TAKMER Z OKIEN PANELÁKOV

Približne pätnásť druhov rýb, pekne vykosená tráva okolo vody, popri love možnosť opaľovania sa, to sú výhody, ktoré ponúka rybársky revír Jazero Košice. Napája ho voda z Hornádu a preto sa v ňom sem tam objaví napríklad aj podustva. Najväčším nepriateľom rybárov je zrejme slnko a letné mesiace, kedy sa pred ním, ani pred množstvom kúpania chtivých Košičanov, neskryjú. Vtedy si radšej treba hľadať pokojnejšie revíry. Ale na začiatku sezóny, a najmä od septembra, si v tomto revíri vieme živo predstaviť priam rybársku idylku, v bezprostrednej blízkosti ktorej tečie hojne navštevovaný kaprový revír Hornád č. 1.
V minulosti, najmä pred zimným obdobím a počas zimy Mestská časť Nad jazerom skúšala nervy rybárskych hospodárov spúšťaním vodnej hladiny, čím ohrozovala úspešné zimovanie rýb. Našťastie k vážnym problémom nedošlo. Mnohí rybári si spomínajú na záchranný odlov rýb z jazera a ich premiestňovanie do iných blízkych revírov, napríklad aj do materiálovej jamy teplárne, ktorá už od tohto roku nie je revírom Slovenského rybárskeho zväzu. V súčasnosti je spolupráca s mestskou časťou dobrá a spoločne riešime problémy, napríklad so zarastaním vodnej plochy sinicami.
Po štrkovisku Geča je košické jazero druhým najštedrejším revírom v love kapra s úlovkom takmer tri tisíc kilogramov. Tešia tiež pekné úlovky lieňa. Veď 74 kusov lieňov ulovených v roku 2007 je aj na slovenské pomery pekné číslo.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...